Povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici 12. maja je u Sarajevu počela dvodnevna međunarodna naučna konferencija „Genocid u Srebrenici: Ka trajnom sjećanju“.

Konferencija se održava u organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, a pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića.

Konferenciju je otvorila Dževada Šuško, direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka.

Na početku se obratio reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović pod čijim se pokroviteljstvo održava ova naučna konferencija i tom prilikom u  ime Islamske zajednice u BiH izrazio  iskrenu dobrodošlicu učesnicima  i zaželio im uspješan rad.

Iskazao je  i veliku zahvalnost učesnicima ove konferencije koji će na svoj način doprinijeti kvalitetnom rasvjetljavanju ove teme u našem javnom diskursu.

-Za nas kao malu zajednicu autohtonih  evropskih muslimana Bošnjaka kao i za druge koji žive na ovom prostoru od davnina tema konferencije ima značaj upravo kao nada da će se ciklično ponavljanje zla okončati. Genocid koji se dogodio na kraju 20-og stoljeća bosanskim muslimanima, po svojoj zločinačkoj žestini, načinu na koji je izveden i pred očima ravnodušnog svijeta  sličan je onome koji je počinjen nad evropskim Jevrejima sredinom istog stoljeća. Žrtvama i nama koji smo preživjeli preostala je samo  zapitanost od kuda dolazi ovo zlo i zašto je teško izvršiocima priznati njegovo postojanje, kazao je između ostalog Reisu-l-ulema.

Uvodničari konferencije su  sir Geoffrey Nice, dr. Azmi Waqar i Amor Mašović.

U toku dvodnevnog rada izlagat će domaći i strani eksperti i drugi učesnici koji su se bavili agresijom i genocidom u Bosni i Hercegovini.

Konferenciji, u ime Muftijstva tuzlanskog, su prisustvovali dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog i mr. Midhat Čaušević, muderris u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

konf srebrenica 151

 (rijaset.ba)