U subotu, 27. jula, na lokalitetu dovišta Orlić, organizovana centralna vjerska svečanost Kulturno-vjerske manifestacije „Pašin put – Orlić 2019“.

Prvo je upriličen svečani defile i organizovani izlazak bajraktara i konjanika na lokalitet dovišta, a na početku svečanosti prisutnima se obratio predsjednik Medžlisa IZ Kalesija, Ibrahim Aljić, koji je ujedno i predsjednik Organizacionog odbora Kulturno-vjerske manifestacije “Pašin put – Orlić 2019”.

Izaslanika Muftije tuzlanskog prof. Halil Mehanović održao je prigodno predavanje o dovi, a o dovištu Orlić i njegovom značaju govorio je glavni imam Medžlisa IZ Kalesija Enver-ef. Alić. Bilal ef. Husić, imam Čaršijske džamije proučio je tradicionalnu dovu na Orliću.

Centralnom događaju Kulturno-vjerske manifestacije “Pašin put – Orlić 2019” prisustvovao je Sead Kopić, predstavnik Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Mujo Tosunbegović, šef kabineta načelnika općine Kalesija, te Gokhan Aksan, zamjenik atašea za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u BiH.

Kulturno-vjerska manifestacija “Pašin put – Orlić 2019” nastavlja se 16. augusta, kada će se u Domu kulture u Šeheru održati promocija časopisa “Šeherdžik”, a održavanjem manifestacije “Dani povratka”, 23-24. augusta, okončat će se ovogodišnja manifestacija.