Hvala Allahu. Njemu se zahvaljujemo i od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od poroka i ružnih djela naših. Svjedočimo da je samo Allah Bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik. On ga je, uistinu, poslao svjetovima da radosnu vijest donese i da opomene, prije nego što nastupi Sudnji dan.

Braćo i sestre.

Osvanuli smo u prvom danu blagoslovljenog Kurban-bajrama, koji će naša srca i domove ozariti svojim nurom i blagošću. Pripremili smo se da Allahu, džellešanuhu, skrušeno zahvalimo na svim blagodatima i da Njega Uzvišenog zamolimo da naša djela primi i da nam podari sretan i hairli život. U našim džamijama to činimo bajram-namazom, a svima nam je, na svakom mjestu, zajednički tekbir kojim Stvoritelja svjetova veličamo.

Najvažnija obilježja ovog Bajrami-šerifa su ibadeti hadža i kurbana, čije vrijednosti ga određuju velikim blagdanom, kao što veličinu ramazanskog bajrama određuje vrijednost ibadeta posta. Sve ove islamske dužnosti imaju za cilj jačanje našeg imana i takvaluka, vjerovanja i bogobojaznosti. Istinska bogobojaznost vodi najvišem stepenu ljudske plemenitosti, što je kriterij iz u Kur'ana Časnog: (إن أكرمكم عند الله أتقاكم) Najugledniji i najplemenitiji kod Allaha je onaj koji je najbogobojazniji. (Hudžurat, 13.)

Stoga je zadaća svakog ljudskog bića da razvije i usavrši svoja plemenita svojstva, kako bi postigao Božije zadovoljstvo, ali i ostavio najbolje tragove u svom kratkom dunjalučkom životu, po kojima će ga oni što dolaze znati i spominjati.

Najbolji put za ispunjenje ovih uzvišenih težnji je naša saradnja i međusobno potpomaganje u dobročinstvu i čestitosti, a napuštanje djela koja nas okreću grijehu i neprijateljstvu, kao što smo podučeni od Stvoritelja svih svjetova: وتعاونوا على البروالتقوى ولا تعاونوا على الإثم والعدوان

Vjernici i vjernice.

S ovog mjesta vam želim prenijeti dijelove bajramske poruke Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein-ef. Kavazovića, koja je upućena svim pripadnicima Zajednice u domovini i dijaspori:

Braćo i sestre.

Dužnost je muslimana i muslimanke da osnuje porodicu i da vodi čestit porodični život, pun ljubavi i poštovanja. Dužnost je i djecu podizati, odgajati ih u duhu vjere i dati im obrazovanje. Još davno je Alija, r.a., označio ispravan odnos roditelja i društva prema mladim naraštajima, kada je rekao: „Odgajajte svoju djecu za vrijeme u kojem će oni živjeti, a ne za vrijeme u kojem vi živite“.

Najviše možemo učiniti ako inspiraciju crpimo iz vjere, znanja i morala. Sticanje znanja i iskustva, učenje i poučavanje drugih obaveza je kojoj su se ponizno predavali naši najuzoritiji predhodnici. Poslanik, a.s., u svojoj dovi je molio: „Bože, povećaj mi znanje i razumijevanje“; a mastilo učenjaka je uzvisio nad krvlju žrtve na Allahovom putu.

Odmah potom, kodeks naših životnih obaveza zaokružuje se brigom i potporom bližnjima, onima u nevolji i komšijama, kao i ljudima općenito. Poslanik, a.s., učio nas je da čuvamo svoje i dostojanstvo drugih ljudi, da čuvamo svoj i tuđi obraz, imetak i sigurnost ljudi.

U svom govoru na Oprosnom hadžu kazao je: „O ljudi, vaš život, vaš imetak i vaše dostojanstvo nepovredivi su sve dok se ne sastanete s vašim Gospodarom!“

Slijepa sila i nasilje duboko su u opreci s našom vjerom. Kur'ansko načelo koje su muslimani poštovali stoljećima, prema kojem su bili cijenjeni i uvažavani od drugih i koje će uvijek imati istu vrijednost za našu zajednicu, glasi: (لا اكراه في الدين) „Nema prisile u vjeru“. Muhammed, a.s., nam je oporučio: ,,Ne  čini drugome ono što ne bi želio da ti se učini“.

Ljudima općenito a muslimanima posebno potreban je unutrašnji dijalog, razgovor ravnopravnih i razumnih, a ne monolog i isključivost. Dostavljači gotovih istina moraju biti vraćeni s naših vrata. Potrbno nam je mnogo više strpljivosti i uvažavaja kako bismo čuli i razumjeli jedni druge. Ko je u istini, a ko u zabludi samo Allah zna. Neka niko od muslimana ne uzima u svoje ruke sud o onome što je u Allahovom znanju!

Pozivam slijeđenju srednjeg puta u vjeri! Raštrkani i posvađani, nećemo se održati. Naše, ne daj Bože, odazivanje na tuđe pamflete, propagandu i ideologije odvest će nas u provaliju.

Čuvajmo svoje, odgovorno, časno i dostojanstveno, onako kako su to činili i naši preci. Ne postoji lahak put u borbi za univerzalne vrijednosti i opstanak. Čuvajmo slobodu, sigurnost i dostojanstvo našeg naroda i naše Islamske zajednice. Budimo otvoreni za naše prijatelje i osluškujemo njihove poruke, ali odluke moramo donositi sami, vođeni vlastitim iskustvom i ispravnim razumijevanjem našeg puta i naših interesa.

Braćo i sestre.

Dani Kurban-bajrama su dani žrtve. U njegovim danima prisjećamo se svih žrtava koje smo podnosili i koje je podnio naš narod u prošlosti.

Ovo je i prilika da sebi posvijestimo da i put koji je pred nama zahtijeva odricanje i žrtvu na isti način kako je to učinila h. Hadžera, majka Ismail, a.s., u traganju za vodom života. Velike uspjehe u životu na ovom svijetu moguće je ostvariti trudom, a njegovu puninu moralnim stavom i žrtvom na Allahovom putu.

Nikakvo postignuće neće samo od sebe doći. Trud i žrtva u temeljima su svakog slobodnog pojedinca i naroda.

Zato, neka su uvijek ispred nas žrtve naše braće i sestara, naših šehida. Njihovi životi su naša najveća zadužbina, koju moramo čuvati i na nju se ugledati. Pozivam vas na međusobnu solidarnost i ispunjenje preuzetih obaveza. Svako od nas mora pokazati odgovornost za emanet koji mu je povjeren. Čovjek je u prvom redu biće odgovornosti.

Jedna od naših primarnih obaveza i odgovornosti je izlazak na izbore i glasanje za one koji će čuvati našu zemlju i voditi računa o dostojanstvu ljudi. Siguran sam da će muslimani znati prepoznati one, koji se zalažu za slobodu, dostojanstvo, snagu i jedinstvo našeg naroda od onih koji su nametljivci. Neka niko od nas ne propusti ovu priliku da izađe na izbore i bira po svojoj savjesti. Samo tako možemo polagati pravo na punu odgovornost izabranih da brinu o vrijednostima našeg naroda i domovine Bosne i Hercegovine, i da rade za dobrobit svih ljudi koji u njoj žive.

 Bosna je naša domovina i čuvajmo je. Niko neće našu muku živjeti i naše probleme rješavati, ako to ne učinimo sami. Vidjeli smo to mnogo puta. Zato pozivam muslimane, pravoslavne, katolike i jevreje da složno radimo na podizanju naših porodica, odgajanju naše djece i čuvanju našeg zajedništva, poručio je Reisu-l-ulema.

Cijenjena braćo i sestre.

Bajram nas uvodi u stanje vjerničkog duhovnog uzdizanja, ali nas snažo obavezuje na brigu o bratu i komšiji, zajednici i društvu.

Pozivam vas da u danima ovog blagdana obnovimo i pojačamo svijest o bolu i nevolji drugoga. Budimo istrajni i ostanimo uz one koji su zapali u kušnje zbog prirodnih nepogoda u proljeće i u kasno ljeto ove godine, kada su naša humanost i solidarnost bile na provjeri, naša plemenitost na ispitu, a naši međuljudski odnosi u centru pažnje.

Nemojmo napustiti i zaboraviti ljude kojima je pomoć potrebna.

Činjenje dobra i međusobno pomaganje imperativ je Boga Svemogućeg, koji treba poimati kao najviši princip ljudskog postojanja.   

Milostivi Gospodaru,

osnaži nas u našoj vjeri, moralu i zajedništvu;

učini nas hrabrima, da se suprostavimo zlu i nasilju; i budnima, da bdijemo nad našom slobodom;

učini nas snažnima da sačuvamo zemlju i jedinu domovinu;

daruj nam mudrost da živimo u miru i slozi s našom braćom i komšijama, kao složna porodica i komšiluk;

obraduj nas umijećem da popravljamo greške, kada ih uvidimo, i da ne istrajavamo u onome što je loše,  što je grijeh i nepravda.

Draga braćo i poštovane sestre.

Allaha Uzvišenog molim da vam podari dug život, oplemenjen lijepom naravi i dobrim djelima, i da ispuni vaše najveće želje.

Svim muslimanima, povodom Kurban-bajrama, upućujem iskrene čestitke, u nadi da će svoju duhovnu radost podijeliti sa svim ljudima.

Bajram šerif mubarek olsun.