Mubarek noć Lejletu-l-miradž za 2020. godinu nastupila je sa akšamom, u subotu, 21. marta.

Centralna manifestacija obilježavanja ove mubarek noći se tradicionalno priređuje u Čaršijskoj džamiji u Tuzli. Usljed novonastale situacije, svi programi su, s ciljem suzbijanja širenja virusa korona, otkazani. 

Hafizi i imami Medžlisa Islamske zajednice Tuzla proučili su hatme, a večeras, povodom Lejletu-l-miradža, proučene su i hatma dove.

Ovaj dan u Bosni i Hercegovini se obilježava i kao Dan vakifa – onih koji svoju imovinu ostavljaju kao zadužbinu na korist generacijama poslije njih. 

U Čaršijskoj džamiji proučena je hatma dova pred dušu tuzlanskih vakifa Gazi Turali-bega, Behram-bega, ali i svih drugih vakifa koji su ostavili neizbrisiv trag na polju činjenja dobra. Hatmu su učili tuzlanski imami i uposlenici Medžlisa, a dovu je proučio imam Čaršijske džamije Sifet-ef. Suljić. 

U Gazi Turali-begovoj džamiji je hatma proučena sa dovom da nam Allah dž.š. pomogne u borbi protiv ove kušnje i učini da iz nje izađemo jači. Hatmu su učili tuzlanski hafizi, a dovu je proučio hafiz Merim-ef. Đulović.  

Lejletu-l-miradž je noć u kojoj je Muhammed, neka je mir i spas Božiji na njega, uzdignut do mjesta do kojeg nikad niko od ljudi, ni prije ni poslije njega, nije stigao. To se dogodilo 27. noći mjeseca redžeba 621. godine. Namaz je stavljen u obavezu u noći Israa i Miradža, prema direktnoj naredbi koju je Uzvišeni Allah uputio Svome Poslaniku, alejhisselam.  

Život svakog čovjeka prate brojne kušnje. I u našem vremenu je izraženo dosta poteškoća s kojima se suočavamo. Ispravno poimanje namaza i njegovo redovno izvršavanje, kao i učenje što više dova, mogla bi postati naša najveća snaga za svakog stanja u kojem se zadesimo.