Ramazan je poseban mjesec i za mještane u džematu Cerska. Doživljavaju ga kao dragog gosta i trude se da ga što ljepše i svečanije obilježe.

Nastojimo ramazanske aktivnosti iz godine u godinu da obogatimo prigodnim sadržajima, kaže za Tuzlarije Muamer Jusupović, imam lokalne džamije.

– Sjećam se prvih ramazana u Cerskoj i drugim podrinjskim džematima nakon povratka. Osjeti se veliki pomak u organizaciji aktivnosti, pa tako i u našoj herojskoj Cerskoj, priča Jusupović.

Za džematlije Cerske organizovana su intenzivna druženja, zajednički ibadeti, a Cerani su posebno ponosi na zajedničke iftare.

– Iftari su prilika da se okupljamo, to je radost za svakog postača i najbolje je tu radost podijeliti sa drugima. Protekli dana smo organizirali omladinske iftare, a upriličili smo i posjetu učenika Behram-begove medrese kako bi našim vjernicima uljepšali ove mubarek dane, priča nam Jusupović.

Veliku potporu mještanima Cerske daju i Cerani sa privremenom adresom u inostranstvu.

– I oni su organizirali nekoliko iftara uz posredstvo Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam našeg dzemata. Bošnjaci u cijelom svijetu su u našim prediftarskim dovama. Molimo Allaha da popravi naše stanje da budemo slobodni, ustrajni, odani Svevišnjem i da bilježimo uspjehe na svim poljima, navodi imam Muamer.

DCIM100MEDIADJI_0061.JPG
DCIM100MEDIADJI_0061.JPG

(Tuzlarije.net/Senad Pirić)