Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je na svečanosti u Muslimanskom kulturnom centru u Ljubljani dodijelio muraselu novom ljubljanskom muftiji mr. Nevzet-ef. Poriću.

Svečanosti dodjele murasele prisustvovali su i zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, predsjednik Sabora Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Safet Softić, članovi Rijaseta Islamske zajednice, muftije, članovi Sabora, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa Islamske zajednice i brojni drugi gosti iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Učenjem odlomka iz Kur'ana Časnog svečanost je otvorio hfz. mr. Aziz-ef. Alili, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zagreb, dok je moderator program Nevres Mustafić predstavio nekoliko važnih informacija o samom činu murasele i historijskom značaju kojeg ima muftija u muslimanskoj vjerskoj tradiciji.

Murasela je pisano ovlaštenje kojim reisu-l-ulema ovlašćuje nosioce vjerskog autoriteta da tumače učenja islama u skladu sa maturidijskim akaidom, hanefijskim mezhebom i ustavnim vrijednostima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Murasela se daje licima koja posjeduju stručne i moralne kompetencije potrebne za izbor ili imenovanje u odgovarajuću službu u Islamskoj zajednici.

Predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić je ovom prilikom predstavio važeće odluke nadležnih organa Islamske zajednice koje se odnose na izbor muftije Porića na ovu dužnost, nakon čega je reisu-l-ulema, a na osnovu Menšure, svečano uručio muraselu novom muftiji ljubljanskom i ogrnuo ga novim džubetom, što ima važno simbolično značenje u tradiciji inauguracije vjerskih autoriteta.

– Hvala vam se što ste svojim prisustvom uveličali svečanu dodjelu murasele koju mi je upravo dodijelio reisu-l-ulema dr. Husein-ef. Kavazović, kojem se zahvaljujem za ukazano povjerenje da u naredih pet godina vodim i predstavljam Islamsku zajednicu u Republici Sloveniji. Podrška reisu-l-uleme mi mnogo znači. On je moralna vertikala našega naroda koji svojim djelima i stavovima ulijeva nadu i smirenost u živote ljudi. Neka ga Svevišnji čuva i podari svako dobro.  Emanet kojeg sam preuzeo od muftije dr. Nedžada-ef. Grabusa je velik, želim nastaviti tamo gdje je on stao – izjavio je muftija Porić ovom prilikom prisutnim vjernicima.

Ukazao je, također, na važnost jačanja institucije Islamske zajednice i zajedničke pripreme i realizacije dobrih i kvalitetnih projekata koji će biti namijenjeni članovima, mektepskim polaznicima, omladini kao i zainteresiranoj javnosti. Najavio je i brojne aktivnosti, te podsjetio kako su za izgradnju muzeja Islamske zajednice već pribavili građevinsku dozvolu i pripremili projekat.

– Nalazimo se u fazi pripreme projektne dokumentacije za objekte u džematu Kopar, Jesenice i Maribor. Slovensko, kao i evropsko društvo je multikulturno društvo. Zauzimat ćemo se kroz različite obrazovne projekte da razvijamo svijest o prihvatanju različitosti. Još uvijek postoji mnogo stereotipa i predrasuda o islamu i muslimanima. Želja mi je da doprinesemo boljem razumijevanju među ljudima koji pripadaju različitim svjetonazorima. Izgradnja džemata je najvažniji i najodgovorniji dio našega posla. Zajedno sa svojim saradnicima, imamima, muallimama i članovima organa Islamske zajednice, nastojat ću da jačamo džemat i zajednicu kroz različite programe koje ćemo organizirati – naglasio je muftija Porić.

Muftija Porić je podsjetio na pripadnost Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, čija je misija i tumačenje islama prisutno u Evropi stoljećima, te poručio da će čuvati njeno jedinstvo i učenje i štititi je od onih koji joj ne žele dobro.

Jačanje dijaloga sa crkvama i drugim vjerskim zajednicama i saradnja sa državnim i lokalnim institucijama, kako je naveo, bit će u fokusu njegovog djelovanja, te poručio kako će otvorena pitanja sa državom Slovenijom rješavati kroz dijalog i saradnju. Također, dodao je, da će brinuti o potrebama članova Islamske zajednice i probleme zajedno s njima rješavati.

– Obećavam vam da ću povjerenu mi dužnost časno i pošteno obavljati u ime Dragoga Boga. Obavljat ću je na temelju Kur'ana Časnog, poslanikovog sunneta, Ustava Islamske zajednice, Statuta Islamske zajednice u Republici Sloveniji i murasele koja mi je dodijeljena, kao i na osnovu pozitivnih zakona Republike Slovenije. Zavjetujem se pred zajednicom muslimana da ću činiti dobro i odvraćati od zla – poručio je muftija Porić.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović se ovom prilikom obratio pristunima, kazavši kako su ovom ceremonijom muftiju Porića uveli da služi muslimanima i Islamskoj zajednici u Sloveniji, na čast svima. Između ostalog, podsjetio da je Slovenija otvoreno društvo, u kome žive različite vjerske zajednice koje su u Sloveniji našli svoj dom, kao što su i bosanskohercegovački muslimani našli svoj dom širom svijeta.

– Muftiju Porića ću upozoriti na pet temeljnih principa: bogobojaznost, strpljenje, pravilan postupak prema svakome, požrtvovanost i briga o zajednici. Jako nam je važno da budemo svjesni ovih principa, kako bismo našu misiju pozivanja na dobro a odvraćanja od zla uspješno obavili – naglasio je Kavazović.

Govor muftije Porića sa minbere džamije u Ljubljani je govor koji obećava, dodao je reisu-l-ulema.

– Nadam se da ćete mu svi biti pri ruci, da ćete mu svi pomoći i da ćete ga tamo gdje bude tražio vašu pomoć sigurno podržati – poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Također, prisutnim vjernicima obratio se i hafiz Šakir-ef. Fetahu, reisu-l-ulema Sjeverne Makedonije, koji je u osobno i u ime makedonskih muslimana uputio čestitke muftiji Poriću, te, između ostalog, podsjetio koliko je odgovorno biti muftija u jednoj evropskoj zemlji poput Slovenije i vjerodostojno predstavljati islam.

Čestitkama se pridružio i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat-ef. Fejzić, koji je muslimane porijeklom iz Crne Gore koji žive u Sloveniji pozvao da još čvršće i jače budu integrirani u Islamsku zajednicu Slovenije i podrže njen rad.

Dr. Nedžad-ef. Grabus, prethodni muftija ljubljanski, a danas muftija sarajevski, zahvalio je svima koji su podržavali rad Islamske zajednice u Sloveniji od 2006. do 2021. godine, posebno reisu-l-ulemi, ali i Ibrahim-ef Malanoviću, danas rukovodiocu Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice, koji je, kako je kazao, bio “sebebom da dođe u Ljubljanu i preuzme dužnost muftije ljubljanskog”.

–  Muftija Porić je vaš i naš muftija. Podržite ga i pomozite mu da se uspješno bavi projektima Islamske zajednice. Pred vama sam govorio mnogo puta. Zajedno smo proveli najljepše trenutke u razvoju Islamske zajednice u Sloveniji. Naša djela su svjedoci onoga što smo radili. Ova džamija govori više od bilo čega što bih danas mogao reći. Čuvajte svoju vjeru, ahlak, namaz, čuvajte ljubav prema temeljnim vrijednostima islama – poručio je muftija Grabus.

Dovu na kraju svečanosti proučio je zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković.

Svečanost povodom inauguracije novog ljubljanskog muftije

U Muslimanskom kulturnom centru u Ljubljani večeras je održana svečanost povodom inauguracije novog ljubljanskog muftije mr. Nevzet-ef. Porića, kojoj su, između ostalih brojnih zvanica, prisustvovali reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Na početku svečanosti zvanice je poselamio i pozdravio muftija Porić, posebno se zahvalivši na prisustvu predsjedniku Pahoru. Iskazao je radost i zbog prilike da vodi i predstavlja Islamsku zajednicu u Republici Sloveniji.

– Hvala reisu-l-ulemi Kavazoviću za povjerenje petogodišnjeg mandata muftije ljubljanskog. Posebno hvala mom prethodniku, muftiji dr. Nedžad-ef. Grabusu za podršku i priliku za rad na različitim projektima, a posebno na projektu izgradnje džamije u Ljubljani. Uz njega sam imao priliku učiti. Mnogo je urađeno u proteklom periodu. Nastavit ću tamo gdje je muftija Grabus stao – istakao je muftija Porić.

Petogodišnji mandat, kako je naveo, prihvatio je s osjećajem odgovornosti i namjerom da sa saradnicima poploča put Islamske zajednice u budućnosti, iako svjestan da je to izuzetno težak zadatak pun odricanja. Dodao je da je odlučan da osmisle projekte i programe koji će pomoći realizaciji misije Islamske zajednice koji će doprinijeti suživotu među ljudima različitih uvjerenja.

Izrazio je sreću i zahvalnost što su se svečanosti odazvali ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore, protestantski svećenik Leon Novak, paroh Aleksandar Obradović i Robert Waltl, direktor Jevrejskog kulturnog centra Ljubljana. Posebnu zahvalnost iskazao je predsjedniku Republike Slovenije Borutu Pahoru, jer je, kako navodi, time iskazao poštovanje prema Islamskoj zajednici i njenim članovima.

Podsjećajući da je Islamska zajednica u Republici Sloveniji jedinstvena i samostalna vjerska zajednica koja je dio tradicionalne i autohtone Islamske zajednice u BiH, muftija Porić je podsjetio da ona u Sloveniji ima tradiciju djelovanja i institucionalni oblik od 1917. godine.

Od tada, kazao je, historija i statistika bilježe kontinuiranu prisutnost muslimana na slovenskom geografskom području, čiju većinu čine muslimani Bošnjaci porijeklom iz BiH, dok ih manji broj ima korijene u Crnoj Gori, Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

– Sve veći dio naše zajednice predstavljaju generacije muslimana rođenih u Sloveniji. Više od pedeset godina čekali su džamiju u Ljubljani i ispunjenje ustavom zagarantiranog prava. Ljubljanska džamija, odnosno Muslimanski kulturni centar Ljubljana, nakon nekoliko desetljeća u dugom procesu, izgrađen je i kao takav doprinosi vjerskoj raznolikosti slovenskog društva – kazao je muftija Porić, navodeći da će ovaj objekat biti otvoren za sve građane Ljubljane i ljude koji žele zajedno da s muslimanima grade kritičko, osvješćeno i otvoreno društvo.

Naglasio je da su vrijednosti kao što su solidarnost, empatija, poštivanje i prihvatanje drugih, danas važnije nego ikad ranije.

– U vrijeme trenutne situacije u Ukrajini uspostavljene vrijednosti nisu više podrazumijevajuće, već se za njih moramo ponovo boriti i osvješćivati ih. Bošnjaci su nedavno doživjeli genocid u Srebrenici. Veoma dobro smo svjesni kako je važno međusobno uvažavanje i poštovanje – kazao je muftija Porić, uz iskaz iskrenog saosjećanja s narodom Ukrajine, Sirije i Palestine i svima onima koji zbog geopolitičkih i drugih interesa ne žive mirnim i čovjeka dostojanstvenim životom.

Obraćajući se zvanicama reisu-l-ulema Kavazović je govorio o stanju u kojem se danas nalazi civilizacija, koja je poput lađe na kojoj se svi mi nalazimo, jedni gore, jedni dolje – kako je koga sudbina rasporedila, te kako je potrebno da razumni ljudi i iz gornjeg i iz donjeg dijela obuzdaju one nerazumne među sobom i spriječe ih u vršenju bezumnih radnji koje mogu dovesti do toga da lađa potone.

– Svi bismo trebali biti na oprezu i ne misliti da nas se ne tiče ono što rade bezumnici. Ne bismo trebali govoriti: “To je njihova stvar!”, već bismo kao razumni ljudi trebali poduzeti odgovarajuće mjere i zaustaviti ih – naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

Muftiji Poriću poručio je da treba da brine o svakom Bošnjaku i svakom muslimanu u Sloveniji, u pogledu duhovne izgradnje, upoznavanja i zastupanja vrijednosti visoke kulture, te njihovom integriranju u društvo kao cjelinu, uz očuvanje svog jezika i identiteta.

– Treba da uspostavlja i njeguje dobre odnose s domicilnim stanovništvom, da izgrađuje mostove saradnje s drugim religijskim zajednicama, i da doprinosi duhovnoj i moralnoj izgradnji ljudi; da ljudima pruža nadu i utjehu, duhovnu okrepu i relaksaciju. I da, u svom domenu djelovanja, odgaja ljude, podstiče ih na gradnju, a ne na rušenje; na ljubav, a ne na mržnju i da se prema svima odnosi kao prema počašćenim Božijim stvorovima. Možemo kazati i ovako: da obeshrabruje i obuzdava sve koji bi htjeli bušiti lađu – rekao je reisu-l-ulema, dodavši da se Islamska zajednica nada da će muftiju Porića i šira društvena zajednica prihvati kao svog dobronamjernog i korisnog člana.

Sarajevski muftija dr. Nedžad-ef. Grabus, koji je ranije obnašao dužnost muftije ljubljanskog, ovom prilikom se osvrnuo na rad Islamske zajednice u Sloveniji u proteklom periodu, te je naglasio da između Bosne i Hercegovine i Slovenije postoje višestoljetni odnosi, a koji su krunisani izgradnjom Muslimanskog kulturnog centra u Ljubljani.

– U našem nastojanju da izgradimo džamiju u Ljubljani pomogao nam je uravnotežen i jasan stav Katoličke crkve o pravu Islamske zajednice na izgradnju džamije. Znatan je broj i političara koji su podržali naše pravo na izgradnju džamije. Novinari su analitički i profesionalno pratili naš rad – podsjetio je muftija Grabus.

Islamska zajednica u Sloveniji se u proteklim godinama razvijala kako infrastrukturno, ali je postala i sastavim dijelom slovenskog društva, što je muftija Grabus ocijenio najznačajnijim. On je, između ostalog, naglasio da slovenski pravni sistem pruža sve mogućnosti zaštite i poštivanja ljudskih i vjerskih prava.

– Ovaj sistem omogućava razvoj Islamske zajednice. Imamo puno prijatelja u slovenskom društvu, a to prijateljstvo se mora njegovati, snažiti i razvijati – poručio je muftija Grabus.

Kazao je i da je novi ljubljanski muftija predan radu u Islamskoj zajednici, te iskazao uvjerenje da će časno obavljati povjereni mu emanet.

Predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić je ovom prilikom naglasio da se izboru ljubljanskog muftija pristupilo odgovorno, s ciljem da se što kvalitetnije odgovori na potrebe pripadnika Islamske zajednice u Sloveniji. Ocijenio je da Islamska zajednica generalno odabirom kvalitetnih i adekvatnih kadrova danas ima sve bolju društvenu poziciju i, između ostalog, da je izgradila puteve za suživot i saradnju s drugim i drugačijim.

– Ona se danas prepoznaje po tome i mi smo ponosni na tu činjenicu. Očekujemo da i naš novi muftija u Sloveniji Nevzet-ef. Porić ostane na ovom kursu i sav se posveti tome. Svojim životom i dosadašnjim angažmanom u Zajednici stekao je povjerenje ovdašnjih muslimana, ali i povjerenje reisu-l-uleme i Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Činjenica da se radi o čovjeku koji je i rođen u ovoj zemlji također pokazuje tendenciju Islamske zajednice da na odgovorne pozicije dovodi ljude koji, pored drugih neophodnih referenci, najbolje poznaju sredinu i mentalitet lokalnog stanovništva – kazao je Softić.

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor kazao je da je kao predsjednik Republike Slovenije i kao njen državljanim ponosan da usred Ljubljane postoji tako lijep vjerski objekat – džamija.

– Ne radi se samo o arhitekturi već o poruci, poruci tolerancije, ilustraciji suživota, vjerskog i svakog drugog. Lijepo je da muslimani mole u svojoj džamiji. Slovenija je nedavno praznovala 30 godišnjicu od nezavisnosti. To je bila prilika da smo se sjetili kako je važna ideja tolerancije i suživota oblikovala politički i društveni konsenzus za njeno stvaranje i kasnije njen cjelokupan razvoj – kazao je predsjednik Pahor.

Poručio je kako današnja inauguracija i njegovo prisustvo kao predsjednika Republike Slovenije izražava tvrdo opredjeljenje da se njeguje historijsko iskustvo tolerancije i suživota.

– Radi se o vjerskoj toleranciji i suživotu i opće društvenom raspoloženju naklonjenom različitim identitetima koji se međusobno poštuju i sudjeluju u zajedničkom dobru. Vidimo a to je danas nekoliko puta rečeno da svijet i Evropu potresaju veoma teška iskušenja. U ljudskom smislu se na njih možemo pripremiti samo ako njegujemo temeljne vrijednosti humanosti – poručio je predsjednik Pahor.

Prisutnima su se na večerašnjoj svečanosti obratili i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, ljubljanski nadbiskup metropolit Stanislav Zore, te Leon Novak, biskup Slovenske evangelističke crkve, koji su uputili čestitke Islamskoj zajednici i ukazali na važnost saradnje države i lokalnih zajednica sa vjerskim zajednicama i vjerskih zajednica međusobno.

(Preporod.info)