Svečanom maturskom šetnjom i akademijom koja je održana u Koncertnoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, u subotu 15. aprila, školovanje u Behram-begovoj medresi završila je 341. generacija maturanata i maturantica. 

Svečanoj akademiji prisustvovao je izaslanik reisu-l-uleme Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Rijaseta IZ u BiH, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK Zlatan Muratović, vakifi, prijatelji i gosti Behram-begove medrese.

Direktor medrese Ahmed-ef. Hatunić istakao je lijepo ponašanje i odnos naspram izvršavanja učeničkih obaveza maturanata.

„Naša poruka, upućena njima, jeste poruka nade, optimizma i dubokog vjerovanja u pozitivan i dobar ishod rada, truda i zalaganja, što su poruke koje izviru iz čistih izvora naše vjere i ispravne tradicije. Vjerujemo i nadamo se da će ovih 114 izdanaka 341. generacije biti lučonoše vjere i dobra, ljubavi i nade za buduće nadolazeće generacije naše domovine koji će je predano čuvati, voljeti i izgrađivati,“ kazao je direktor Hatunić.

maturanti341 1

Svaka generacija maturanata ima svoje posebnosti, pa tako i ova. Istakli su se uspjesima i radom na takmičenjima iz engleskog i arapskog jezika, debatnim takmičenjima, nastupima hora u našoj zemlji i van nje. Bili su okosnica sportskih ekipa škole koje su nizale zapažene uspjehe na svim takmičarskim nivoima u sve četiri godine obrazovanja.

maturanti341 2

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je čestitao maturantima, njihovim profesorima i roditeljima, te je istakao značaj naših medresa.

„Naše medresa su poput vrela koja mi imamo u našoj zemlji. Vrela su znanja, duhovnosti i morala. One su i poput naših rudnih bogatstava, ovdje u Tuzli i okolini, poput zlatnih polja, prema sjeveru, na kojima sve rađa. One su, doista, izvor naše velike radosti, optimizma i nura,“ kazao je muftija Fazlović.

maturanti341 muftija

Učenica 341. generacije je Amina Sinanović, a učenik Abdulah Haušić. Njihovi razrednici su Jasmina Rahmanović, Merjem Modrić – Vildić, Edin Brigić i Ahmed Omerović, a odgajatelji Edina Tokić i Bekir Šabić.

Roditeljima, maturantima i kolektivu škole čestitao je i izaslanik reisu-l-uleme Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Rijaseta IZ u BiH, koji je kazao kako rukovodstva u medresama svim svojim kapacitetima teže ka pružanju što kvalitetnijeg znanja svojim učenicima, za što je potrebno imati ciljeve i realno postavljene planove.

maturanti341 5

maturanti341 9

maturanti341 7

maturanti341 6

maturanti341 8