Međunarodna konferencija “Heroine Srebrenice”, u organizaciji Udruženja, “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, Memorijalnog centra Srebrenica i Centra za postkonfliktna istraživanja, održana je 10 jula 2022. godine u Memorijalnom centru u Srebrenica-Potočari.

U okviru panel sesije pod nazivom “Memorijalizacija i uloga majki“ govorila je prof. Azra Fazlović. Profesorica Fazlović je ukazala na činjenicu da se već dugo u našoj stvarnosti snagu majčinske riječi i djela, veličinu borbe, personificiraju majke Srebrenice. 

– Majke Srebrenice su daleko ispred svih nas u teškoj borbi da se konačno razvidi istina ovog podneblja, u ovoj dobroj zemlji Bosni i Hercegovini, o zločinu, o zulumu, o genocidu. Uz bol koji samo majka može imati, one su pokazivale nadljudsku snagu. Svoju majčinsku ljubav i tugu za pretočile u snagu borbe za istinu. Tako su ove majke šehida postale majke istine, majke univerzalnih vrijednosti ljudskog roda. Počesto nismo u stanju da ih razumijemo, ali je najvažnije da su one dobro razumjele svoju ulogu. U toj ulozi se još nikada nijedna majka Srebrenice nije umorila. – kazala je prof. Fazlović naglasivši da će  doći vrijeme kada ćemo svi u punom svjetlu shvatiti veličinu srebreničke majke, njezinu borbu i njezino svjedočanstvo.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, isti dan je postavljena umjetnička instalacija “Majčina marama”. Prof. Fazlović je u svome obraćanju istakla da mahrama u  sebi nosi jednu od najljepših asocijacija na ženu, njezinu prirodu, specifičnost, jedinstvenost.

“Marama je dakle znak, prepoznatljivost, ali ona je i zaštita. Ona istovremeno simbolizira i čuva sve najtanahnije karakteristike žene, njezine crte nježnosti, ali i njezinu snagu, strpljivost i istrajnost. Marama briše suze, ali ona i reprezantuje jedno biće u čijoj ulozi ne može biti niko osim žene. Ovo drugo značenje marame u kojem se sagledava dubina, izvornost, snaga, trajanje, moguće je potpunije vidjeti tek kada ona postane majčina marama. Tada marama nije samo simbol za prepoznavanje, zaštitu, tada ona postaje najjače svjedočanstvo, postaje znak (ajet) nužnosti, života, izvora života”, kazala je prof. Fazlović.

Održavanje ove konferencije podržalo je Muftijstvo tuzlansko,. Svoj doprinos umjetničkoj instalaciji “Majčina marama” dale su profesorice, učenici i učenice Behram-begove medrese, vjeroučiteljice, koordinatorice, saradnice odjela za brak i porodicu, džematlijke i članice nekoliko udruženja s područja Muftiluka tuzlanskog.