Na Trgu slobode u Tuzli i ovog 11. u mjesecu održano je mirno okupljanje majki i žena Srebrenice i Podrinja. Za njih je 11. u mjesecu najtužniji datum u 28-godišnjoj borbi za istinu i pravdu o genocidu počinjenom u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija 1995. godine.

– Duša nas boli i zna se koga boli, a ponajviše porodice koji još uvijek traže kosti svojih najmilijih. Ne može se normalnim putem ostvariti pravda, ali istinu znamo. Godina je prošla, ali ni jedna masovna grobnica nije otvorena, a znamo lokacije. Pored tih grobnica i dalje tražimo preostale žrtve. Ne želimo da u politici budu zločinci. Imamo institucije, ali treba da se radi u skladu sa zakonom. Sve se zna, ko negira genocid, ko ga minimizira, ali zašto se ne primjenjuje zakon? U povratničkim mjestima se vrijeđaju žrtve i situacija je teška. Tražimo, dakle, otvaranje grobnica i kažnjavanje onih koji negiraju genocid – rekla je Nura Begović iz Udruženja „Žene Srebrenice“.

Majki Srebrenice svakog mjeseca je sve manje, ali na Trg slobode sve češće izlaze učenici tuzlanskih škola, žene iz džemata te građani i građanke.

– Svaki 11. iznova budi bol i tugu svih nas, ali ponajviše se to vidi na licima majki koje su iz godine u godinu starije i slabijeg zdravlja. Svaki 11. zapravo pokazuje koliko te žene imaju saosjećanja i razumijevanja, pa i prema onima koji su počinili zločine. S druge strane počinitelji nemaju nimalo savjesti ili ljudskosti jer da imaju kazali bi barem anonimno gdje su preostali posmrtni ostaci žrtava – kazao je hafiz dr. Edin-ef. Peštalić, imam džamije “Kralja Abdullah” u Tuzli.

Podršku majkama Srebrenice i Podrinja svojim prisustvom danas su iskazali imami i džematlije tuzlanskih džemata Džamije “Kralj Abdullah” i Gazi Turali-begove džamije, kooridnatorice odjela za brak i porodicu i džematlijke iz Odžaka i Bosanskog Šamca, učenici i učenice Behram-begove medrese i Srednje medicinske škole u Tuzli…  U Čaršijskoj džamiji je proučena hatma-dova.