Trideset i prvi mart je dan prve kolektivne dženaze u Srebrenici – dan kada je u mezaristanu u Potočarima ukopano prvih 600 žrtava genocida.

Ove godine majke Srebrenice su 20. godišnjicu prve kolektivne dženaze obilježile dovom u Haremi-šerifu u Mekki.

– Nismo tako planirale, ali Allah jeste. On je htio da ovog 31. marta budemo pored Kabe. Stvoritelj Jedini, Vlasnik života i smrti je tako odredio. Mi majke Mu se zahvaljujemo uz dovu da našu državu Bosnu i Hercegovinu zaštiti od svakog zla, očuva je, osnaži i da da vlast onima među nama koji će imati mudrosti, elana i snage da je učine mirnom, stabilnom zemljom za sve koji je vole – kaže majka Munira Subašić dok pored Kabe dovi zajedno sa majkama Ibrimom Garaljević, Nurom Mustafić, Refijom Hadžibulić, Ramizom Gurdić, Đulijom Jusić, Šuhrom Sinanović, Eminom Pašić, Begajetom Nukić, Fatimom Jusupović.

S njima je i Almedina Memišević koja je 1992. ostala bez majke Zelene, a 1995. godine u Genocidu bez oca Azama. Desetogodišnja Almedina je 31. marta 2003. godine bila djevojčica koja je u ime žrtava poslala poruku s komemoracije u Memorijalnom centru u Potočarima. I danas pamti riječi tada izrečene.

– Vi jeste ubili našu djecu, naše očeve, naše majke, našu braću, naše muževe, vi jeste pokušali ubiti jedan cijeli narod, ali upamtite niste ubili naše pamćenje – kaže ona.

Tada, prije 20 godina, u obraćanju nakon Almedine potpredsjednik Svjetskog Jevrejskog kongresa Menachem Rosensaf je potcrtao da je Almedina iznijela jedan moralni imperativ suočavanja s genocidima i zločinima protiv čovječnosti za sve one koji beskrupulozno poriču genocid i nastoje da oskrnave historiju.

– Pobili ste naše majke, očeve, braću… Ali niste ubili naše sjećanje koje će od sada biti jače od svakog zla koje ste nam učinili – naglasila je ona.

S majkama u Haremu je bio i Hajriz Brčvak sa suprugom Selmom. Oni su omogućili majkama da odu na umru. Obećali su to na iftaru koji su priredili u Srebrenici prošlog ramazana. Iako su umru obavili nedavno ponovo su došli i u terminu kada su majke bile u Mekki upravo da budu sa njima u Haremu na dan kada obilježavaju 20. godišnjicu prve kolektivne dženaze.

– Vi ste majke svih nas. Dok ste nam žive mi smo jači – govorio je Hajriz dok grli majke.

– Dok smo žive u nama će biti snage za borbu za istinu i pravdu. Od toga niko ne smije odustati. Allah nas je ugostio pored Kabe na ovaj dan i tako je i nas i sve koji su sa nama na tom putu osnažio – poručila je majka Munira.