Do sada je na ovom području ekshumirano 13 masovnih grobnica, dok se priprema dokumentacija za ekshumaciju još dviju.

U radnoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Zvornik 18. novembra ove godine boravio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović sa saradnicima (profesorom u Behram-begovoj medresi Idrizom Memićem i sekretarom Muftijstva Muhamedom-ef. Hasanspahićem).

O aktualnim pitanjima iz rada Medžlisa, muftiju Fazlovića upoznali su Haris-ef. Mustajbašić, glavni imam i Mustafa-ef. Muharemović, predsjednik Izvršnog odbora.

Posebna tema susreta bila je upozavanje s vjerskim životom i mektebskom poukom u Kamenici, gdje su svoja iskustva i način rada prezentirali kamenički imami Selmir-ef. Husić, Mensur-ef. Redžić i Selvir-ef. Muminović.

Nakon ovog susreta, gosti i domaćini su posjetili Kamenicu, bosansku dolinu masovnih grobnica žrtava Genocida u Srebrenici. Do sada je na ovom području otvoreno 13 masovnih grobnica, dok se priprema dokumentacija za otvaranje još dviju.

Ovom prilikom domaćini su muftiju Fazlovića upoznali s projektom obilježavanja mjesta grobnica, kao i procesom izgradnje jedinstvenog spomen-obilježja, kojim će se trajno obilježiti bošnjačka tragedija na ovim prostorima. Spomen obilježje će se, prema planu, sastojati od musalle i muzejsko-zavičajne zbirke s imenima stradalih. Dogovorene su konkretne aktivnosti, u vezi sa ovim projektoma, kako bi se ubrzale procedure i pristupilo skoroj izgradnji spomenutog memorijalnog kompleksa.

Gosti su obišli i gradilište imamske kuće u džematu Ravne, a nakon podne namaza u džamiji u Redžićima muftija se susreo s povratnicima u Kamenicu.

{gallery}2011140{/gallery}