Uprava za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine organizovala je danas u Sarajevu “Maturalni dan” za učenike i učenice generacije medresa i dvije gimnazije Islamske zajednice, kojima su ovom prilikom uručene i posebne nagrade.

Programu su prisustvovali direktori medresa i gimnazija, učenici i učenice generacije i njihovi razrednici i odgajatelji.

Prisutnima se obratio predstavnik Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ, Seid Eminović koji je podsjetio na imperativ vezivanja uz ideju dobra u svakoj životnoj prilici i svakom pojedinačnom izboru.

– Krenite dalje stazama znanja do Fakulteta islamskih nauka, drugih fakulteta Islamske zajednice i fakulteta u zemlji i inostranstvu čije su vam kapije i potencijali širom otvoreni da se u dobru natječete – istakao je.

Poruku učenika generacije je uputio Ismail Brkić, učenik generacije Behram-begove medrese u Tuzli, koji je govorio o vlastitim dojmovima stečenim tokom školovanja, ali i imperativima postavljenim pred osobu koja se odluči za put sticanja znanja.

– Bavimo se u budućnosti onime za šta nas je Dragi Bog nadario. Znanje donosi slobodu da sami kreiramo svoj duhovni, intelektualni, porodični i akademski put, ali postavljajući riječi Zakonodavca imperativom: i najljepšim savjetom – kazao je Brkić.

Reisu-l-ulema IZ u BiH, dr. Husein ef. Kavazović čestitao je učenicima generacije na uspjehu.

– Do sada su uglavnom drugi donosili odluke u vaše ime, od sada ćete ih vi donositi, jer sada ste kadri da donosite životne odluke. Sada birate dalje životno opredjeljenje i stupate na stazu za koju se nadate da će vas odvesti do vaših budućih zanimanja – kazao je Reisu-l-ulema.

Prisutnim maturantima je uputio riječi ohrabrenja i podsjetio ih na važne elemente o kojima treba voditi računa prilikom izbora za nastavak obrazovanja.

– Osluhnite i svoj um i svoje srce. Opredijelite se za ono što volite i za šta mislite da će vam koristiti u životu. Nema dobrih i loših zanimanja. Sve što koristi životu, a Bog Dragi voli, to dolazi u obzir. Ali, za šta god da se opredijelite, trudite se da to dobro savladate, da budete stručni i time dajete svoj doprinos životu – posavjetovao je maturante Reisu-l-ulema.

Reisu-l-ulema je pojedinačno čestitao ovim maturantima, te im uručio prigodne poklone.

Školovanje ovih učenika mogu opisati riječi uspjeh i aktivizam, a njihove stavove na današnjoj svečanosti opisuju riječi nada i sigurnost.

(Preporod.info)