Uprava za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine organizovala je 23.6.2020. u Sarajevu “Maturalni dan” za učenike i učenice generacije sedam medresa i dvije gimnazije Islamske zajednice, kojima su ovom prilikom uručene i posebne nagrade.

Maturalnom danu su prisustvovali učenici generacije Behram-begove medrese Enida Fatić i Abdullah Mrkonjić.

Prof. dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave i izaslanik reisu-l-uleme na ovom događaju, kazao je da je ulaganje u obrazovanje “jedna od najvažnijih zadaća i misija na kojima radi Islamska zajednica.”

Medrese Islamske zajednice u BiH u školskoj 2019/2020. godini pohađalo je 2588 učenika, od čega 608 maturanata. Gimnazije Islamske zajednice pohađalo je 580 učenika od čega 137 maturanata.

U ovoj generaciji maturanata nagrađeno je 17 učenika i učenica generacije.

Zbog okolnosti uzrokovanih korona virusom nisu priređene svečane maturalne akademije, pa je i ovaj program u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu značajno reduciran, tako da je održan uz poštivanje protokola i mjera za sprečavanje širenja epidemije.

Programu su prisustvovali direktori medresa i gimnazija, učenici i učenice generacije i njihovi razrednici i odgajatelji.