“Doprinos vjeronauke kvalitetu odgojno-obrazovnih procesa u BiH u kontekstu evroatlantskih integracija” naziv je međunarodne naučno-stručne konferencije koja je održana u Sarajevu 18. i 19. januara 2019. godine, a koja je okupila vjeroučitelje iz BiH, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Austrije.
Cilj dvodnevne konferencije, koju je organizovala Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH u saradnji s Fondacijom Konrad Adenauer, bio je upoznavanje javnosti s načinima organiziranja vjeronauke u evropskim državama, kao i državama koje teže ka učlanjenju u Evropsku uniju – BiH i Srbija.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, te mitropolit dabrobosanski Hrizostom su na otvaranju ukazali na značaj konferencije koja će dati važan doprinos vjeronauke u procesu obrazovanja.
Oni su istakli da iako se vjeronauka kao školski predmet suočava sa izazovima, ipak, daje mogućnost afirmiranja vrijednosti koje su kompatibilne evroatlanskim integracijama.

Učesnici konferencije su tokom dva dana svojim referatima i panel diskusijama propitivali koliko vjeronauka realno doprinosi kvalitetu odgojno-obrazovnih procesa u svakoj od tih država, s posebnim akcentom na BiH, te istraživali u kojoj mjeri ovaj školski predmet može doprinijeti ukupnom napretku društva i građenju sistema pozitivnih vrijednosti u kontekstu euroatlantskih integracija.

O temi Socijalna dimenzija nastave vjeronauke na području Tuzlanskog kantona govorio dr. Sead-ef. Seljubac, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, a konferenciji je prisustvovali i Amra Sinanović, Almedina Imširović, Saudin Dedić, Alem Dedić i Izudin Smajić, vjeroučitelji s područja Muftijstva tuzlanskog.