Povodom Međunarodnog dana starijih osoba i ujedno i Kurban-bajrama korisnike Doma penzionera u Tuzli posjetio je danas Vahid efendija Fazlović, muftija tuzlanski, uz pratnju Ahmeda Hatunića, direktora Behram-begove medrese u Tuzli.

Ovom prilikom Muftija je izjavio da će Islamska zajednica nastaviti pomagati ovu ustanovu, te da se i ovom posjetom nastoji poslati takva poruka.

-Znamo da se ovdje ulaže jako puno truda da starijima bude ljepše i ugodnije. Ljudima u toj dobi puno toga nedostaje i na emocionalnom i duhovnom planu, ali svakako i ta materijalna briga je od posebnog značaja. Važno je da se dolazi među ove ljude i mi želimo da razgovaramo o tome kako od strane Islamske zajednice učiniti više prema ovim ljudima i ovoj kući, kazao je Fazlović.

Tokom susreta sa direktorom Doma penzionera, Mirsadom Bakalovićem, bilo je riječi i o projektima čiju će realizaciju pomoći i Islamska zajednica.

-Ovo je nastavak saradnje koju ćemo konkretizovati i za budući period. Osim posjeta i pomoći našim korisnicima, razmijenili smo ideju i oko otvaranja mekteba u Domu penzionera. Slično ćemo napraviti i sa pravoslavnom i katoličkom crkvom, jer imamo korisnike i jedne i druge i treće konfesije, kazao je Bakalović.

Bakalović je podsjetio da je u toku izgradnja i Dnevnog centra za zdravo starenje, čiji  su građevinski radovi u unutrašnjosti pri kraju.

-U fazi smo opremanja Dnevnog centra i sređivanja terase koja će se koristiti tokom ljeta.Vjerujemo da će kompletno opremanje biti završeno u narednih mjesec dana i da će naš centar biti svečano otvoren povodom 35. godišnjice Doma, kazao je Bakalović.

Dom penzionera raspolaže kapacitetom od 183 ležaja, a trenutno u njemu boravi 164 korisnika. Uz intenzivnu njegu, sređene su tri sale u komercijalnom dijelu, dok će Dnevni centar biti dostupan za sve starije sugrađane.

{gallery}0110150{/gallery}

(bportal.ba)