Medžlis BIJELJINA
Broj džemata 5
Broj džamija 10
Broj mekteba 5
Drugi vakufski objekti 10
Broj imama 6
Glavni imam Samir-ef. Camić
Predsjednik Izvršnog odbora Emir Musli
Džemati
  1. Džemat Bijeljina
  2. Džemat Janjari
  3. Džemat Atmačići
  4. Džemat Glinje
  5. Džemat Srednja Trnova
O medžlisu

 

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina (MIZ Bijeljina) se prostire na području općine Bijeljina i ima pet džemata u gradskoj zoni Bijeljine,  te četiri džemata općine Ugljevik:  Janjari, Atmačići, Srednja Trnova i Glinje. Od ponovnog poslijeratnog konstituisanja i aktiviranja rada, 1997. godine, rukovodstvo Medžlisa ulaže maksimalne napore da rad naše zajednice podigne na visok nivo. Od decembra 2002. godine ulažemo maksimalne napore na obnavljanju infrastrukture, vjerskog života i očuvanju vakufske imovine. Prioriteti su edukativni  rad sa svim uzrastima i obnova infrastrukture, te realizacije planiranih projekata. Razvijamo odnose sa drugim vjerskim zajednicama, unapređujemo saradnju sa predstavnicima lokalne vlasti Bijeljine i Ugljevika, sa medijima, te sa predstavnicima vladinih i nevladinih, domaćih i međunarodnih organizacija.

Na području MIZ  Bijeljina tokom rata sva infrastruktura je bila porušena osim tri imamska stana i mesdžida u bijeljinskom naselju Salaš. Do danas, u potpunosti su obnovljene džamije u džematima Glinje, Janjari, Atmačići i Srednja Trnova, te centralna bijeljinska Sultan Sulejmanova džamija, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, koja je svečano otvorena 16.8.2014. godine. Aktivno se vrše radovi i na obnovi ostale četiri džamije u Bijeljini koje su u završnoj fazi obnove. Šest imamskih stanova je obnovljeno, a u planu je obnova još tri imamska stana. Mezarja se redovno uređuju i održavaju.

Još uvijek postoje aspiracije prema imovini Islamske zajednice u Bijeljini, a posebno se vrši atak na dvorište Atik džamije i uredske prostorije Medžlisa koje se nalaze u centru grada. Predratno vakufsko obradivo zemljište na području Semberije je u posjedu  Islamske zajednice,  a nastoji se da bude maksimalno korisno svojoj svrsi. Znatne vakufske obradive površine, koje posjeduju džemati Janjari, Srednja Trnova, Atmačići i Glinje su takođe iskorištene ili su u planu da se koriste.

Posebnu pažnju i podršku MIZ Bijeljina posvećuje edukativnom radu sa svim uzrastima. U Mektebskom centru u Bijeljini aktivne su horska, folklorna, sportska, recitatorska i dramska sekcija Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina. Planirane mektebske ekskurzije se redovno realiziraju. Tokom mjeseca ramazana organiziraju se omladinski iftari i druženja, te predavanja za žene, uz veliki doprinos naših imama.  Organiziraju se tribine, promocije knjiga, mevludi, bajramski prijemi  i već tradicionalna Kurban-bajramska akademija. Pored pomenutih manifestacija, u Bijeljini se obilježava 13. mart, Dan sjećanja na rušenje džamija.