Medžlis MODRIČA
Broj džemata 6
Broj džamija 7
Broj mekteba 1
Drugi vakufski objekti 10
Broj imama 5
Glavni imam Safet-ef. Karahmetović
Predsjednik Izvršnog odbora Ademir Kujraković
Džemati
  1. Džemat Čarsija
  2. Džemat Srednji
  3. Džemat Islam Varoš
  4. Džemat Tarevci
  5. Džemat Jakeš
  6. Džemat Modrički Lug
O medžlisu Nakon formiranja Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini 1882. godine, područje današnjeg Medžlisa IZ Modriča bilo je administrativno vezano za Gradačac i Gradačački srez u kome je u toku austrougarske vladavine i u Kraljevini Jugoslaviji, bilo formirano Sresko/Kotarsko Vakufsko povjerenstvo. U sastav Sreskog Vakufskog povjerenstva u Gradačcu ulazili su džematski medžlisi na području Gradačca, kao i svi džematski medžlisi na području današnjeg Medžlisa IZ Modriča. Džematski medžlisi su upravljali džematima. Ustavom IZ-e u BiH iz 1947. godine uvodi se termin džematski odbor umjesto termina džematski medžlis. Od 1959. godine, Džematski odbor u Modriči pripada Povjerenstvu Islamske vjerske zajednice u Doboju. Reorganizacijom Islamske zajednice 1969. godine umjesto nekadašnjih vakufskih povjerenstava formirani su odbori islamske zajednice, pa tako i Odbor IZ Modriča koji više nije administrativno vezan za Gradačac ili neko drugo mjesto, već za Starješinstvo IZ u Sarajevu.

Uporedo sa povratkom muslimana u Modriču i okolna mjesta počeo je i rad MIZ Modriča nakon rata (1992-1995). Od 2000. godine MIZ Modriča nastoji obezbijediti uslove za normalno odvijanje vjerskog života.  Na području MIZ Modriča obnovljene su sve džamije, i svi drugi vakufski objekti, a 2016. je završena izgradnja administrativnog objekta u centru Modriče.

Dužnost glavnog imama je poslije rata pa sve do 2015. godine obavljao Osman-ef Mulahusejnović. Trenutni glavni imam je Safet-ef. Karahmetović, a Osman-ef. je pomoćnik glavnog imama.

Presjednici IO MIZ Modriča od 2000. godine su Nurif Ibrahimović, Hazim Džaferspahić, Husein Serdar i Ademir Kujraković.