Medžlis PURAČIĆ
Broj džemata 24
Broj džamija 27
Broj mekteba 31
Drugi vakufski objekti 1
Broj imama 25
Glavni imam Zijad-ef. Vehabović
Predsjednik Izvršnog odbora Šemsudin Smajlović
Džemati
 1. Gnojnica
 2. Prokosovići
 3. Bokavići
 4. Modrac
 5. Kruševica
 6. Tabaci
 7. Hrvati-Ahmići
 8. Gornja Dobošnica
 9. Turski Lukavac
 10. Poljice-Pustoline
 11. Donja Dobošnica
 12. Poljice-Ugar
 13. Lukavac-Grad
 14. Bikodže
 15. Poljice-Centar
 16. Orahovica-Jaruške
 17. Poljice-Dublje
 18. Puračić
 19. Babice
 20. Devetak
 21. Berkovica
 22. Turija
 23. Šikulje-Prline
 24. Huskići
O medžlisu

 

Medžlis IZ-e Puračić sa sjedištem u Lukavcu djeluje u okviru Muftijstva tuzlanskog. Svoje povijesno postojanje mijenjao je kako kroz organizaciono uređenje koje je propisivano shodno datom vremenu, tako i kroz migracije stanovništva, stvaranjem novih manjih organizacionih jedinica-džemata koji su davali novu dimenziju u njegovom radu i djelovanju. Medžlis Puračić teritorijalno obuhvata područje općine Lukavac. Na teritoriji medžlisa živi oko 42.000 muslimana koji svoje vjerske potrebe ostvaruju kroz 24 džemata.

Nažalost, grad Lukavac nema adekvatan prostor za upražnjavanje vjerskih potreba iako je  administrativno-pravno i industrijsko sjedište istoimene općine.

Zato se s ciljem poboljšanja kvaliteta vjerskog života, a prije svega zbog generacija koje dolaze na području medžlisa započelo sa izgradnjom Islamskog centra u užoj gradskoj zoni, u neposrednoj blizini Doma kulture.

Džamija će predstavljati glavnu džamiju na području medžlisa Puračić, a ujedno i glavnu gradsku džamiju u gradu Lukavcu.