Školske biblioteke osnovnih škola „Pazar“ i „Centar“, te tuzlanske Gimanzije „Meša Selimović“ bogatije su za 510 lektirnih naslova koje im je danas poklonio Medžlis Islamske zajednice Tuzla.

U spomenute tri tuzlanske škole upriličeni su prigodni programi u znak zahvalnosti za gest koji im je ukazan od strane Medžlisa Tuzla.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović je zajedno sa saradnicima posjetio škole, susreo se sa čelnim ljudima, nastavnicima i učenicima ove tri škole. Huskanović se zahvalio na svečanim programima koje su učenici pripremili, te im je zaželio da knjige koje su im poklonjene budu korisne i da im prošire i unaprijede znanje.

U školama su bili saglasni da je ovo važan vid podrške njihovom radu, te da će učenicima omogućiti kvalitetnije obrazovanje i lakše obavljanje zadataka na časovima bosnanskog jezika. Medžlisu Tuzla su uručili zahvalnice za ovu vrijednu donaciju.

Svakoj od tri spomnute škole darovano je po 170 lektirnih naslova. Darovani naslovi su većinom djela bosanskohercegovačkih autora poput Nedžada Ibrišimovića, Ćamila Sijarića, Nasihe Kapidžić Hadžić, ali drugih autora čija djela se nalazi na spisku redovnih lektira osnovaca i srednjoškolaca.

Projekat poklanjanja knjiga tuzlanskim osnovnim i srednjim škola započeo je prošle godine. U okviru redovnih aktivnosti Medžlisa Tuzla planirano je da se svake godine obogate bibliotečki fondovi u dvije osnovne i jednoj srednjoj školi, a sve s ciljem da se učenicima knjige učine što dostupnijim i da se čitalačke navike njeguju i unaprjeđuju.

Projekat će obuhvatiti i druge osnovne i srednje škole, a isti se realizuje uz podršku Aktiva vjeroučitelja Medžlisa Tuzla.

Lektirni naslovi koje se doniraju školama se biraju u saradnji sa školama i uposlenicima, te se daruju oni naslovi koji su deficitarni u bibliotekama, a koji su predviđeni nastavnim planom i programom.