U saradnji sa međunarodnim forumom solidarnosti „Emmaus“ iz D. Istoka Medžlis IZ-e Srebrenik duže vrijeme je uključen u realizaciju projekta „Pomozi mi da i ja završim školu“, koja ima za cilj da stipendira djecu Afrike tokom njihovog jednogodišnjeg školovanja.

 

Ako uzmemo u obzir činjenicu da „Čak i pola bojice može pomoći“ shvatit ćemo u kakvoj situaciji se nalaze djeca Afrike. Naime, uposlenici MFS „Emmaus“ iz D. Istoka su boravili u posjeti Zapadnoj Africi, tačnije Burkini Faso. Tamo su se uvjerili u životnu patnju, jako loše uvjete života ispod granica egzistencije, kao i sa teškim sudbinama sa kojima se građani ovog dijela Afrike svakodnevno bore. Posjetili su objekte u kojima djeca pohađaju školu i vidjeli da su jako loši uslovi za školovanje, čak nemaju ni adekvatne učionice niti školski pribor, u jednoj učionici se nalazi i po 90 učenika. Ti uslovi su nas, MIZ-e Srebrenik, potakli na realizaciju gore navedenog projekta koji će se ogledati u stipendiranju djece.

Do sada je učešće uzelo 27 džemata, te ukupno stipendirano 448 djece, odnosno 13.270 KM je prikupljeno za stipendije djece u Africi. Džemati koji se izdvajaju su: Bare, Ćehaje, Falešići, Hrvati, Ježinac, Ljenobud, Podorašje, Previle, C. Srebrenik, Špionica, Tutnjevac i Kiseljak.