Svečano potpisivanje Ugovora sa stipendistima Fonda za stipendiranje učenika i studenata Medžlisa IZ Tuzla upriličeno je u ponedjeljak 15.2.2021. god. u Centru za mlade u Tuzli.

Potpisivanje ugovora jedan je od aktivnosti ovogodišnjeg programa obilježavanja Dana Medžlisa koji se obilježava na dan kada je 15. februara 1572. godine u Čačku potpisana Gazi Turali-begova vakufnama.

Ove godine Medžlis Tuzla stipendira 36 učenika i studenata, a za realizaciju ovog projekta namijenjeno je oko 15.000 KM.

Stipendistima su se ovom prilikom obratili glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović i predsjednik Fonda za stipendiranje Dženan-ef. Sinanović.

Glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović je u svom obraćanju stipendistima naglasio značaj učenja te ih zamolio da budu marljivi na tom polju. Stipendije koje su im dodjeljene su vid podrške na njihovom putu obrazovanja, kazao je hafiz Huskanović.

Na sam konkurs i procedure vezane za stipnediju osvrnuo se predsjednik Fonda Dženan-ef. Sinanović.

– Prema Pravilniku o stipendiranju vrši se bodovanje kandidata te se stipendije dodjeljuju nadarenim učenicima i studentima, onima težeg materijalnog stanja i onima koji žive u višečlanim porodicama u kojima nema stalno zaposlenih. Procenat dodijeljenih stipendija ovisi o kriterijima Pravilnika i odgovara približno 1/3 svake kategorije – kazao je Sinanović.

Od 2010. godine Medžlis Tuzla izdvaja značajna sredstva s ciljem stipendiranja učenika osnovnih i srednjih škola, te studenata. Do danas je stipedirano oko 400 učenika i studenata. Odlukom Izvršnog odbora MIZ Tuzla osnovan je Fond za stipendiranje učenika i studenata, a funkcioniše zahvaljujući mjesečnom izdvajanju svih zaposlenika Medžlisa u prvom redu, potom vakifa i džematlija sa ovog područja, a projekat se ubraja među najvažnije projekte Medžlisa.

Posljednjih nekoliko godina stipendije se dodjeljuju i učenicima iz manjeg bosanskoghercegovačkog entiteta, i to učenicima iz Dobraka (Srebrenica), a od pretprošle godine i učenicima koji pohađaju nastavu u Novoj Kasabi.