Medžlis Islamske zajednice Tuzla ove godine je dodijelio 40 stipendija učenicima i studentima. Potpisivanje ugovora sa stipendistima Fonda za stipendiranje učenika i studenata Medžlisa Islamske zajednice Tuzla upriličeno je danas, u okviru programa obilježavanja 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa, u Centru za mlade Tušanj.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir Karić, glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, viši stručni saradnik za pravne poslove Medžlisa Tuzla Mersad Pašić i predsjednik Komisije Fonda za stipendiranje Dženan-ef. Sinanović.

Glavni imam hafiz Huskanović uputio je čestitke stipendistima poželivši da im stipendije koje su im dodijeljene budu dodatni motiv da i ubuduće bilježe dobre rezultate na polju znanja i nauke. Hafiz Huskanović je istakao da su projekti poput ovog svojevrstan nastavak onog što je u svoje vrijeme činio Gazi Turali-beg na polju podrške obrazovanju i učenju.

Komisija je na osnovu Pravilnika Fonda za stipendiranje dodijelila 40 stipendije, od toga 18 za učenike osnovnih škola, 12 za učenike srednje škole i deset stipendija za studente. Predsjednik Komisije Dženan-ef. Sinanović upoznao je prisutne s provedenom konkursnom procedurom, dodajući da su prioritet za odabir stipendista imali učenici i studenti sa najboljim prosjekom, oni sa slabijim socijalnim statusom i oni koji žive u višečlanim porodicama u kojima nema stalno zaposlenih.

Ugovore su stipendistima uručili predsjednik Karić i glavni imam Huskanović.

Medžlis Tuzla kroz ovaj projekat posebnu brigu i pažnju ukazuje učenicima iz manjem bosanskohercegovačkog entiteta RS. I ove godine je nastavljena ta praksa, te su stipendisti Fonda i učenici iz Srebrenice i Vlasenice.

Fond za stipendiranje učenika i studenata Medžlisa Tuzla posljednjih 10 godina stipendirao je oko 350 učenika i studenata. Osnovna sredstva iz kojih se finansira Fond za stipendije su izdvajanja uposlenika Medžlisa Tuzla u prvom redu, potom uz podršku vakifa i džematlija s ovog područja, a projekat se ubraja među najvažnije projekte Medžlisa Tuzla.