Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u petak 10. novembara boravio u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Teočak.

Posjeta Medžlisu IZ-e Teočak počela je susretom muftije Fazlovića sa glavnim teočanskim imamom Muhamed-ef. Rizvićem i Džemalom Haračićem, predsjednikom Izvršnog odbora medžlisa. Oni su muftiju upoznali s aktuelnostima na području ovog medžlisa koji ima 6 džemata. Ono što krasi svaki od tih džemata je izuzetno dobra saradnja imama s džematlijama.

Istaknuta je važnost rada u mektebima. Mektebi su u ovom medžlisu adekvatno opremljeni, a mektebske učionice su ispunjene velikim brojem djece. Već nekoliko godina polaznici mektebske nastave iz ovog medžlisa su među najuspješnijima na mektebskom takmičenju na nivou Muftijstva tuzlanskog.

Nažalost, i ova sredina se suočava s velikim problemom iseljavanja stanovništva, posebno mladih,  u zemlje EU. Posebna pažnja posvećena je i razgovoru o završetku radova na novim prostorijama sjedišta medžlisa i njihovom opremanju.

Muftija Fazlović je čestitao medžlisu na aktivnostima u mektebskoj nastavi i uspjesima koje na tom planu postižu. Poželio je da ubrzo završe poslove u vezi s preseljenjem medžlisa u nove prostorije.

U džamiji u džematu Snježnica muftija je predvodio džuma-namaz, a u hutbi je ukazao na važnost džamije i džemata, kazavši da je džamija temeljna institucija našeg džemata. Džamija je škola za ono što nam je najvažnije, za našu dušu, našu duhovnost. Čestitao je džematlijama što su u proteklom periodu bili u velikom hajru obnavljajući ovu lijepu džamiju.

teocak 1f

Džamija u džematu Snježnica renovirana je prošle godine. Uloženo je oko 180.000 KM, za rekonstrukciju krova, unutrašnje uređenje i druge radove. Ovo je jedan od najvećih džemata u Medžlisu IZ-e Teočak u kojem je od 1996. godine imam Mevludin-ef. Hrnjić. Džemat posjeduje lijepu i adekvatno opremljenu mektebsku učionicu u kojoj mektebsku nastavu pohađa 75 djece.

Muftija Fazlović se tokom ove posjete sastao i s džematskim odborom džemata Snježnica. Džematlije su se zahvalili muftiji na posjeti i na podršci koju im je dao pri obnovi džamije. Muftija im je čestitao na njihovom odnosu prema džamiji. Ovaj džemat je u obnavljanju džamije pokazao da ima snagu potrebnu za naše vrijeme.

teocak 1d

Posjeta Medžlisu IZ-e Teočak bila je prilika da se muftija sastane i sa imamima ovoga medžlisa koje je tokom razgovora pozvao da se odgovorno i profesionalno nastave odnositi prema svome džematu i džematlijama, a posebno da nastave kvalitetno raditi s našom djecom.

Radna posjeta Meždlisu IZ-e Teočak završena je obilaskom džamije u Husejnovićima. U ovom džematu je donedavno bila jako stara i mala džamija. Džematlije, na njezinom mjestu grade novi objekat, a planirano je da se izgradnja i opremanje džamije završi do ramazan. Džamija će imati sve potrebne sadražje, modernu mektebsku učionicu i ostale potrebne prostore.

U pratnji muftije Fazlovića bili su sekretar Muftijstva tuzlanskog Muhamed Hasanspahić i Admir Muratović, direktor JU Specijalna biblioteka Behram-beg.

teocak 1b

teocak 1c