Svečanost povodom proučene hatme polaznika mektebske nastave u džematu Stjepan Polje II, Medžlis Islamske zajednice Gračanica, održana je 15. januara ove godine. Trinaest mekteblija proučilo je hatmu pred svojim muallimom i imamom Džemal-ef. Softićem.

„Ovo je treća godina kako se u našem džematu organizuje ovakva svečanost. Nekima od ovih trinaest mekteblija ovo je prva, nekima druga, a jednom broju treća hatma. Najmlađi mekteblija je treći razred osnovne škole a najstarija učenica treći razreda srednje škole. I dalje ćemo vrijedno raditi i zajedno se radovati novim uspjesima,“ kazao je Džemal-ef.

Smajo-ef. Mustafić, glavni gračanički imam, čestitao je vrijednim mekteblijama i njihovom muallimu, te istakao kako je ovo veliki uspjeh za učenike, njihove roditelje ali i za cijeli džemat i zajednicu.

Prigodno predavanje je održao dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, koji je istakao kako je ambijent u kojem djeca žive i odrastaju izuzetno važan za njihov vjerski odgoj.

„Roditelji su kormilari u svojim porodicama, i otac i majka su odgovorni za vjerski odgoj djece, za ambijent u porodici koji će tome doprinijeti. Dozvolite vjeri da živi u vašoj kući. Danas vidimo suze radosnice u očima majki, očeva, djedova i nena. To je osjećaj sreće i ponosa. Ponosni smo danas na ovu djecu. Potrudimo se da se ova vrsta sreće i ponosa osjeti u svakoj našoj kući,“ kazao je dr. Seljubac.

Mekteblije koji su dobili diplome o završenoj hatmi su: Anes Softić, Ahmet Kahrimanović, Avdija Softić, Selma Jahić, Adelisa Avdić, Osman Grapkić, Vedad Kahrimanović, Hafiza Kahrimanović, Lejla Grapkić, Mujo Jahić, Merisa Imširović, Eldin Ahmetović i Džejlan Jahić. 

{gallery}1601170{/gallery}