Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u petak 6. oktobra, prilikom posjete Medžlisu IZ-e Živinice, posjetio džemat Donja Lukavica. Muftija Fazlović će u narednom periodu posjetiti i džemate u drugim medžlisima Muftijstva tuzlanskog.

Nema većeg dana u sedmici od petka, dana koji je ispunjen mnogobrojnim blagodatima. Naši prethodnici su dan džume doživljavali kao poseban dan, dijelili su mnoge svoje radosti, a kad ima tegoba dijelili su i tegobe u tom danu. I danas su petkom naše džamije ispunjene džematlijama koji zahvaljuju svome Gospodaru na blagodati ovoga dana, ali i svim drugim blagodatima.

Petak je poseban dan i u džematu Donja Lukavica, koji je osnovan 1994. godine, a džamija je izgrađena i u funkciji je od 1997. godine. U ovom džematu, koji broji oko 400 domaćinstava, do sada su imami bili Derviš-ef. Đogić, Suad-ef. Delić, Nedžad-ef. Kamenjaković i Samir-ef. Krbuljić. Infrastruktura džemata je gotovo u cjelosti izgrađena. Pored džamije izgrađen je i pomoćni objekat u kome je mekteb, dvije abdesthane, te imamski stan.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u petak 6. oktobra prilikom posjete Medžlisu IZ-e Živinice posjetio i ovaj džemat. Muftija je predvodio džumu-namaza, a u hutbi je kazao:

„Ne može svijet biti bez uzora. U porodici su roditelji uzori, često su nam i prijatelji uzori, zatim komšije, uglednici, ali nikada nećemo pogriješiti kada nam je Muhammeda s.a.v.s. uzor. Njegov sunnet, njegov put, treba biti naš put. Ima puteva kojima Poslanik s.a.v.s. nikada ne bi išao, a na kraju tog puta čeka provalija. Oni koji ga slijede nikada neće ići tim putevima.

Svaki čovjek ima nevolju samo je razlika što oni koji čvrsto Allaha dž.š. vjeruju i nastoje da slijede Muhammeda s.a.v.s., i kad imaju nevelju ona im je Allahova milost, ona im je kušnja. Za malu nevolju Allah daje rješanje, za veliku nevolju Allah daje još veća rješenja. Srce mu'mina će uvijek naći rješenja. Srce vjernika je srce u kojem je nur, svjetlo, istina, u kojem je sjemenka iz koje sve plemenito klija.“

dlukavica2

Muftija Fazlović se tokom ove posjete susreo sa glavni imamom Medžlisa IZ-e Živinice Sedin-ef. Karićem, predsjednikom IO ovog medžlisa Fehimom Šljivićem, te imamom džemata Donja Lukavica Samir-ef. Krbuljićem, predsjednikom džematskog odbora Eminom Kamenjakovićem i ostalim članovima džematskog odbora, koji su muftiju upoznali sa aktivnostima u ovom medžlisu i džematu. Muftija Fazlović će u narednom periodu, tokom džuma-namaza ali i drugim povodima, posjetiti i džemate u drugim medžlisima Muftijstva tuzlanskog.

U džematu Donja Lukavica se realizuju brojne aktivnosti. Pred redovnih aktivnosti kao što se beš-vakat, obilježavanja svih mubarek dana i noći, te posebnog programa u mjesecu Ramazanu, u džematu se realizuju halke Kur'ana za žene i to dva puta sedmično, halka za omladinu dva puta sedmično, i jedan halka za džematlije koji su već završili hatmu, te žele unaprijediti svoje učenje u Kur'anu. Ukupni broj svršenika hatme u četiri godine je 29 džematlija. Svi oni učestvuju u jednoj od mukabela tokom mjeseca Ramazana. Tokom zimskog perioda, četvrtkom između akšama i jacije namaza, održavaju se i sedmična druženja uz predavanje, te kahvu i sok.

Ponos ovog džemata su sve njegove džematlije, a posebno mekteblije. Trenutno je upisano 115 polaznika mektebske nastave, a redovnih je preko 100 polaznika.

„Radimo u 5 grupa i to grupa u kojoj se uče lekcije iz ilmihala, zatim grupa koja uči sufaru i broji 23 polaznika, te tri grupe u kojima učimo Kur'an i u kojima je trenutno 56 mekteblija. Ovakav rad nam je donio izuzetno dobar rezultate, hvala Allahu. Do sada je 42 djece završilo hatmu, a neki od njih su hatmu završili i po dva, tri, pa i četiri puta. S ovim polaznicima mekteba organizujemo večer Kur'ana svakog 31. decembra uz zajednički nafila-namaz. Završni mektebski ispiti su pokazali izuzetno znanje naše djece, kao i mektebska takmičenja gdje su u protekle 4 godine osvojila u ukupnom zbiru dva puta drugo mjesto, a ove godine prvo mjesto uz učešće i na nivou muftijstva“ kaže imam Samir-ef. Krbuljić.

Krbuljić ističe da su mladi ovoga džemata uključeni u sve aktivnosti koje se organizuju. Aktivnost koju posebno ističu je humanitarni rad, a do sada je u te svrhe prikupljeno više od 15.000 KM. Iz ovog fonda trenutno se stipendira jedan student, obezbijeđene su mjesečne autobusne karte učenicima čiji su roditelji bez posla ili slabog imovinskog stanja, a obezbijeđene su i užine za 15 djece u osnovnoj školi, te mjesečne namirnice i lijekovi za nekoliko socijalno-ugroženih porodica.