U Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla u subotu, 3. juna 2023. godine održana je svečana Mektepsko-vjeronaučna akademija u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Medžlis Tuzla već tradicionalno organizuje i svečano isprati mektepsku i školsku godinu, zajedno sa polaznicima mekteba, učenicima osnovnih i srednjih škola koji pohađaju islamsku vjeronauku, njihovim muallimima, muallimama, nastavnicima i profesorima islamske vjeronauke.

Ovaj svečani program svojevrsna je prilika za predstavljanje onog što se učilo tokom godine, ali i da se još jednom istaknu postignuti rezultati i uspjesi na takmičenjima, susretima, radionica i različitim sadržajima koji su krasili mektepske i školske dane.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović uputio je čestitke djeci, njihovim muallimima, muallimama, nastavnicima i nastavnicama, ali i roditeljima. Zahvalio se svima koji su dali doprinos u organizaciji ovogodišnjeg programa akademije, a posebne čestitke je uputio onima koji su postigli najbolje rezultate i kojima su uručene nagrade tokom programa.

-Koliko god ulagali imamo zbog čega i potruditi se jer ova naša djeca će, ako Bog da, nas naslijediti, živjeti ovdje i biti uz naš narod. Molim Allaha, dž.š., da budu bolji od nas, da i mi budemo dobri, te da emanet koji smo naslijedili i preuzeli od svojih djedova unaprijedimo, nadogradimo i predamo ga našoj djeci i unučadi, kazao je hafiz Huskanović.

IMG 3210

Bogat i sadržajan program akademije, kao i prezentirani rezultati dokaz su da je mektepska pouka dala dodatnu energiju pa su na gotovo svim poljima rada i djelovanja djeca i njihovi mentori bili uspješniji nego lani. Na svim takmičenjima na kojima su uzeli učešće polučili su velike i zapažene uspjehe. Tim povodom tokom akademije uručena su priznanja i nagrade za polaznike, muallime i muallime koji su postigli najbolje rezultate na ovogodišnjem mektepskom takmičenju, najredovnije polaznike mekteba, za učenike osnovnih i srednjih škola koji su bili najbolji na gradskom takmičenju iz islamske vjeronauke, kao i njihovim nasatvnicima i profesorima.

Čestitke uz priznanja i nagrade polaznicima mekteba i učenicima, te njihovim mentorima uručili su rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur-ef. Husić, predsjednik Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir Karić i glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Dr. Husić je u svom obraćanju istakao da je bilo impresivno posmatrati i slušati izvedbe polaznika mektepske pouke i islamske vjeronauke.

– Podsjetili su nas na sebe, svoje potrebe, na naše obaveze prema njima. To je bilo jedno šarenilo nadarenosti i talenata, kazao je dr. Husić uz čestitku Medžlisu Tuzla, muallimima i vjeroučiteljima koji su doprinijeli da ovaj program bude na ovom nivou, kazao je dr. Husić.

– Mekteb kao temeljna odgojno obrazovna ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nema alternativu. U najosudnijim momentima za naš narod, od vremena Austro-Ugarske do 1992. godine, mekteb nam je pomogao da sačuvamo sebe, da sačuvamo svoje biće, svoju kulturu i tradiciju. Ovo je jedinstven primjer podučavanju vjeri, dini-islamu, u islamskom svijetu. I pored jednog državnog obrazovnog sistemu, u kojem imamo prostora za islamsku vjeronauku, paralelno s njim imamo i obrazovni sistem Islamske zajednice i to je naš veliki oslonac koji moramo čuvati. U vremenu velikih izazova, krize morala i moralnih vrijednosti, krize porodice i porodičnih vrijednosti naš imperativ je da sačuvamo čistotu srca i da zaštitimo um naše djece. Najbolji način da to učinimo je da svoju djecu dovodemo u mekteb.(…) Mekteb je posebna institucija po tome što u mektebu ne podučavamo samo znanju, nego ih podučavamo vrijednostima i vjerovanju, a to je itekako potrebno ne samo mladom čovjeku nego svima nama, zaključio je dr. Husić.

 

U okviru programa Dana džamija upriličena je likovna radionica na kojoj su učešće uzeli polaznici tuzlanskih mekteba. Prije akademije u holu BKC-a Tuzla upriličena je izložba radova nastalih tokom likovne radionice koja je upriličena u Hadžijskoj džamiji. Prema odluci stručnog žirija na čijem čelu je bio slikar Fikret Jahić Vršanin prvo mjesto pripalo je Huremović Aidi, (mekteb Miladije), drugo Mumić Senadi (mekteb Hadžijska džamija) i treće mjesto osvojila je Delić Sajra (mekteb Gazi Turali-begove džamije).

Fondacija „Nurdin Gobeljić“ koja je ustanovljena s ciljem podrške učenicima, a koja ujedno na ovaj način njeguje sjećanje na učenika Behram-begove medrese, rahmetli Nurdina Gobeljića, nagradila je polaznike mekteba koji su postigli najbolje u svim takmičarskim kategorijama. Nagrade je u ime Fondacije uručio Memsudin-ef. Gobeljić.

Nagrađeni su i oni učenici koji su bili najredovniji tokom ove mektepske godine. Najredovniji u 2022/2023. godini među 2131 učenika, u 42 mekteba i 4 mektebska punkta bili su: Arapčić Onur, Suljić Hamza, Čaušević Amna, Hodžić Lejla, Čolo Mak, Salispahić Nejla i Salispahić Nejra.

Mektepska godina na području Medžlisa Tuzla će biti okončana završnim mektepskim ispitima, a tokom ljetnog perioda sva djeca koja žele nastaviti pohađati mekteb mogu pohađati programa ljetnog mekteba na nekoliko lokacija.