U četvrtak, 1. augusta 2019. godine u džematu Cerska (MIZ Vlasenica) upriličen je mevlud povodom četvrte godišnjice od otvorenja nove džamije, koja je izgrađena nakon što je u poplavama i klizištima u potpunosti porušena džamija u Cerskoj koja je izgrađena i otvorena 2008 godine nakon povratka na ove prostore.
Svečanosti su prisustvovali dr. Ferid-ef. Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, glavni imam MIZ Visoko Midhat-ef. Čakalović, koji je održao i predavanje, zatim glavni imam MIZ Vlasenica Nurdin-ef. Grahić, glavni imam MIZ Brčko Mustafa-ef. Gobeljić, Bego-ef. Selimović, vakif zemljišta za izgradnju i predsjednik građevinskog odbora, vlasenički imami i drugi gosti.
Istaknuto je da džamija orijentir i dio identiteta Bošnjaka, mjesto okupljanja i činjenja sedžde Svevišnjem, te mjesto odakle se pokreću brojne aktivnosti, posebno u povratničkim mjestima.
Veliki doprinos organizaciji ovog događaja dali su džematlije džemata Cerska, Odjel za brak, porodicu i ženski aktivizam u ovom džematu, organizacije i pojedinci.