U četvrtak 17. marta poslije akšam-namaza u Turali-begovoj džamiji proučen je mevlud povodom svečanog otvorenja Gazi Turali-begovog vakufa.

Program su izveli članovi hora Gazi Turali-beg učeči odlomke iz Kur'ana i mevluda, salavate kao i prigodne ilahije i kaside. Tokom programa premijerno je izvedena kasida o Gazi Turali-begu koju je napisao Mustafa Mustačević.

Radosni su bili i polaznici mekteba Gazi Turali-begove džamije kojima je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović uručio diplome o uspješno savladanom kur'anskom pismu.

mevlud gtb 161

Muftija Fazlović je, potom, biranim riječima govorio o vakifima Tuzle. Gazi Turali-beg i Behram-beg su vakifi koji su značaj učenja i školovanja prepoznali prije nekoliko stoljeća, a svojim vakufima ostavili su dubok i nezibrisiv pečat u razvoju Tuzle.

“Oni su kazali i ukazali koji je to najsigurniji put. Ostavili su džamije, ali i škole. To je vizija koju je Gazi Turali-beg imao osnivanjem mekteba, škola za djevojčice. Dokumenti nam kazaju da ih se na stotine obrazovalo u toj školi. Obrazovanje i kultura mora imati svoju materijalnu podlogu, a Turali-beg je ostavio velike materijalne zadužbine.” – kazao je muftija Fazlović.

mevlud gtb 162