U Gradskoj džamiji u Bratuncu u subotu 30. oktobra 2021. godine upriličena je mevludska svečanost. Mevludu su prisustvovali Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr. Sead-ef. Seljubac, izaslanik muftije tuzlanskog, Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, uposlenici Uprave za vjerske poslove Rijaseta, imami i džematlije.

Direktor Smajlović je ovom prilikom istakao da su predstavnici Islamske zajednice različitim prilikama i povodima s ljudima u povratničkim džematima.

– Danas smo u Podrinju, ciljano s programom koji posvećujemo našoj majci, u okviru plana aktivnosti u povodu Mevluda. Želimo skrenuti pažnju na ulogu žene, na njenu misiju u promociji islamskih vrijednosti, a naravno da to naša bosanska žena, kakva muslimanka jeste, pokazuje kroz različite aktive, u cijelom Podrinju. One daju veliki doprinos afirmaciji tih vrijednosti – poručio je Smajlović.

Elvir-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, podsjetio je da je džemat Gradske džamije u Bratuncu prije rata imao 1.700 članova, a da ih danas broji 350.

– Mi smo se vratili, obnovili džamiju i danas imamo aktivne članove. Ljudi ovdje vole Poslanika, a.s.. Kako to drugačije objasniti ako članica Džematskog odbora za ovu zemlju da dva sina i muža, sama živi i svoje slobodno vrijeme koristi da bude aktivna u džematu, a uzor joj je Poslanik, a.s., jer zna da je i on prolazio kroz iskušenja. Dakle, ne samo da vole Poslanika, a.s., nego to i djelom pokazuju – rekao je ovom prilikom glavni imam Hodžić.

Mevludski program u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa IZ Bratunac, izveo je akademski hor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.