U sklopu cjelomjesečne manifestacije povodom rođendana Muhammeda a.s. u subotu i nedjelju održane su svečanosti mevluda i hatma dova u džematima Ćehaje i Podorašje, MIZ Srebrenik.

Hatma dove u Ćehajama

U subotu 9. decembra u džematu Ćehaje, Medžlis Islamske zajednice Srebrenik, upriličen je mevlud za džemate Ćehaje, Ježinac, Špionica, Tutnjevac i Huremi, kao i hatma dova za dva polaznika mektebske nastave u ovom džematu. Nakon klanjanja akšam-namaza svečanost je počela učenjem Kur'ana, nakon kojeg je prisutne poselamio imam džemata Ćejhaje Jasmin-ef. Begunić. Polaznici mektebske nastave su proučili mevlud, nekoliko ilahija i recitacija o Poslaniku a.s., a potom su svršenice hatme proučile odlomke iz Kur'ana.

U džematu Ćehaje se u protekle čeitiri godine realizuje kurs arapskog pisma i učenja Kur'ana za odrasle. U tom periodu ovaj kurs i hatme uspješno je završilo 25 osoba. Ove godine svršenice hatme, za grupe odraslih polaznika, su Salkić Sehiza i Avdić Selma.

Glavni imam Refik-ef. Hodžić je u svome obraćanju istakao važnost ovakvih i sličnih manifestacija. Čestitao je muallimu Jasmin-ef. na trudu i zalaganju na polju mekteba, kao i džematu, svršenicama hatme i roditeljima. Predavač na ovoj svečanosti bio je Omer-ef. Majstorović, imam džemata Ježinac, koji je govorio o ljubavi prvih muslimana prema Poslaniku a.s. iz primjera života Poslanika a.s.i ashaba.

Nakon efendije Majstorovića uručene su diplome svršenicama hatmi kao i prigodni pokloni, koje je uručio glavni imam Refik-ef. u ime Medžlisa IZ-e Srebrenik.

Hatma dove u Podorašju

U nedjelju, 9. decembra u džematu Podorašje, Medžlis Islamske zajednice Srebrenik, upriličena je svečanost mevluda i hatma dova za dva polaznika mektebske nastave u pomenutom džematu.

Imam džemata Podorašje Semir-ef. Bećirović je izrazio svoje zadovoljstvo odzivom prisutnih vjernika, kako iz džemata Podorašje tako i iz okolnih džemata. Nakon uvodnog obraćanja efendije Bećirovića imami Medžlisa IZ-e Srebrenik su proučili mevlud i nekoliko ilahija, a potom su svršenici hatme proučili odlomke iz Kur'ana, čime je i završen prvi dio programa.

Predavač hfz. Esmir-ef. Selimović,  imam džemata Luka, MIZ-e Srebrenik je govorio o mevludu, Kur'anu, o milosti i ljubavi u islamu. On je čestitao djeci, roditeljima, džematu a posebne čestitke je uputio muallimu efendiji Bećiroviću.

Nakon vazu-nasihata uručene su diplome svršenicima hatmi kao i prigodni pokloni, koje su uručili hfz. Esmir-ef. Selimović u ime Medžlisa i predsjednik džematskog odbora u ime džemata.

Svršenici hatmi su: Bašić Samira i Ćelahmetović Nedžad, srednjoškolci koji nisu zaboravili mekteb i mektebsku nastavu.