1/8

Promocijom mevluda koji je napisao Meho-ef. Hasanović i njegovim izvođenjem, u nedjelju 16. juna 2019. godine, završena je sedamnaesta manifestacija Dani Hasana Kaimije.

U džamiji Kula Grad, o svom radu, mevludu i strukturi ovog pobožnog spjeva je govorio autor i imam u džematu Goduš Meho-ef. Hasanović. Mevlud su učili imami i članovi hora MIZ Zvornik.

Dr. Sead-ef. Seljubac je održao vaz, a prisutnima su se obratili i džematski imam Amar-ef. Gazibegović i glavni imam Medžlisa IZ-e Zvornik Haris-ef. Mustajbašić.

Dani Hasana Kaimije u Janji i Sapni

Ovogodišnja manifestacija Dani Hasana Kaimije je svoje programske sadžaje realizirala i u Janji. Domaćin događaja je bio BZK Preporod Janja.
U subotu, 15. juna upriličena je promocija historiografskog djela Hane Younis Svakodnevni život u Sarajevu (1850-1878.). Knjiga je objavljena u izdanju Centra za osmanističke studije a o njoj su govorili dr. Kemal Bašić, dr. Muamer Hodžić i dr. Aladin Husić.

U Sapni je predstavljen deseti jubilarni broj nove serije časopisa za književnost i kulturu „Život”. O klasifikaciji književne periodike i njenim osobenostima je govorio prof. dr. Vedad Spahić. Glavni i odgovorni urednik prof. Dr. Almir Bašović je govorio o važnosti obnove izlaženja ovog časopisa i njegove uloge u afirmiranju književnog života.

Tradicionalni zikr i dova 

U subotu, 15. juna upriličena je pojeta turbetu šejh Hasana Kaimije. Zikr je predvodio šejh Asim Čakal. Nakon klanjanja akšam-namaza u džamiji na Kula Gradu je proučen i zikr koji je predvodio šejh Mustafa Hadžić.

Šehidska dova u Mahmutovićima održana je u subotu, 8. juna 2019. godine na platou ispred šehidskog turbeta. Hatmu šehidima su proučili polaznici halke Kur'ana za odrasele džemata Selimovići sa imamom Hariz-ef. Pašićem. Prije dove prigodan vaz je održao glavni imam medžlisa Islamske zajednice Bosanska Gradiška Zejnil-ef. Latifović. 

Održana je i promocija knjige „Historija islamskog svijeta“. O bosanskom izdanju ovog djela govorili su Mustafa Muharemović, uređivač bosanskog izdanja i jedan od prevodilaca mr. Fikret Pašanović i direktor izdavačke kuće Libris Said Katica.

Promocije knjiga i međunarodno pjesničko veče 

U petak, 14. juna 2019. godine u sali Doma omladine u Zvorniku predstavljen je projekat „Vakufi na području Medžlisa Islamske zajednice Zvornik“. O ovoj knjizi su govorili promotori Mustafa Muharemović, mr. Omer Zulić, i dr. Senaid Zaimović, te autori mr. Dženan Rahmanović i mr. Elmedin Avdibašić . 

U džamiji u Vitinici održana je promocija djela „Odgoj Salahuddinove generacije i povratak u Jerusalem“. Promotorisu bili hafiz Edin-ef. Dedić i  Jusuf-ef. Džafić.

Promovirano je i XII kolo edicije Bošnjačke književnosti u 100 knjiga o čemu su govorili prof dr. Sanjin Kodrić i književnik Hadžem Hajdarević. Moderator je bio Mehmed Pargan. 

Tokom međunarodne pjesničke večeri koja je održana u Zvorniku dodjeljene su nagrade za najbolje literarne radove za osnovne i srednje škole na području Muftiluka tuzlanskog u kategoriji osnovnih i srednjih škola. Gosti pjesnici su recitirali nekoliko svojih pjesama. Bili su to književnici Zoran Bognar (Srbija), Mehmed Đedović (BiH), Ivana Đukić (Crna Gora), Hadžem Hajdarević (BiH), Husein Hasković (BiH), Jagoda Iličić (BiH), Ervin Jahić (Hrvatska) Hodo Katal (Srbija), Duško Novaković (Srbija) Mehmed Pargan (BiH), Božidar Proročić (Crna Gora) i Sreten Vujović (Crna Gora). 

Razgovori i posjete pjesnika školama u Podrinju

U Behram-begovoj medresi u Tuzli je održan razgovor sa književnikom Hadžemom Hajdarević. Povod je skori izlazak iz štampe njegove zbirke rubaija. U razgovoru je učestvovao pjesnik, kritičar, urednik i antologist Ervin Jahić. U Behram-begovoj medresi se razgovaralo  i o alhamijado literaturi. Razgovor je bio upriličen u povodu objavljivanja djela „Predstandardni idiom bosanske alhamijado literature“. O vezi alhamijado književnosti i usmene književnosti govorili su prof. dr. Mirsad Kunić i dr. Alen Kalajdžija.

Posjeta osnovnim i srednjim školama u srednjem Podrinju realizovana je i ove godine. Prvi puta u okviru Manifestacije je upriličena posjeta OŠ Meša Selimović u Janji, a druženje sa djecom u ovom mjestu su imali Jagoda Iličić i Mirsad Bećirbašić. Sa zvorničkim srednjoškolcima SŠC „Petar Kočić“ čas poezije su održali Mehmed Đedović i Fajko Kadrić, a posjetu MSŠ Sapna i OŠ „Desanka Maksimović“, područnom odjeljenju u Križevićima, imali su Fahrudin Sinanović i Mehmed Pargan.