U subotu, 3. decembra 2022. god., u Velikoj sali BKC-a “Alija Izetbegović” u Kalesiji održana je svečana mevludska-vjeronaučna akademija na kojoj su proglašeni pobjednici literarnog natječaja za učenike osnovnih škola na području Kalesije.

U okviru manifestacije „Poslanik u mom srcu“ organizovan je literarni natječaj za učenike osnovnih škola, a veliki doprinos u realizaciji natječaja dali su vjeroučitelji i učitelji, kao i profesori bosanskog jezika u školama na području Kalesije.

Moto ovogodišnje manifestacije „Poslanik u mom srcu“ bio je kur'anski ajet „Ti sa svakim – lijepo! I traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!“. Učenici su pisali svoje radove u duhu navedenog ajeta; najmlađi na temu “Poslanik kao primjer lijepog ponašanja” (Ti sa svakim – lijepo!, učenici III, IV i V razreda), učenici iz druge kategorije na temu “Poslanik kao primjer dobročinstva” (I traži da se čine dobra djela, učenici VI i VII razreda), a najstariji su pisali na temu “Poslanik i znanje” (Neznalica se kloni, učenici VIII i IX razreda).

Prigodne ilahije na mevludsko-vjeronaučnoj akademiji izveli su članovi Hora OŠ Rainci Gornji uz muzičku pratnju Nihada Mešića. Amina Imamović i Eldar Halilović recitovali su mevludske stihove, a prisutnima su se obratili Hamdija Bajrić, predsjednik Aktiva vjeroučitelja, i Muharem-ef. Mešanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija.

Opširnije na LINKU.