Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović prisustvovao je mevludskoj svečanosti u džematu Golaći, Medžlis Islamske zajednice Gračanica.

Programu koji je održan u nedjelju, 25. decembra 2022. godine, prisustvovali su glavni imam i predsjednik MIZ Gračanica Smajo-ef. Mustafić i dr. Admir Brkičević, imami ovog medžlisa i brojne džematlije.

Muftija Fazlović je kazao kako je ovo jedan vrijedan skup, prožet sviješću i vjerom u Allaha, dželle šanuhu, ljubavlju i privrženošću prema poslaniku Muhammedu, alejhi selam.

– Hvala Bogu da smo sačuvali neke naše dragocjene forme a među njima je i mevlud. Ovdje smo se okupili sa željom da se dodatno nadogradimo u našoj vjeri, da naša duhovnost bude jača, da smo sa više Allahovog nura u našim srcima. Naša duhovna snaga izvire iz naših srca. Uspjet ćemo, ili kako se u mnogim ajetima kaže, postići ćemo ono što želimo ako naša srca i naše duše očistimo namazom, zikrom, istigfarom, dobročinstvom. Ako budemo održavali svoje srce i svoje duše u čistoći, onda ćemo doista osjetiti sreću u svakom danu našeg dunjalučkog života.

Mi naše vrijednosti ne možemo sačuvati ako ih ne budemo čuvali u porodicama. Putokaz za to su nam kazali oni koji su živjeli prije nas i mi dokazujemo da su se o našoj budućnosti dostojno brinuli naši očevi i naše majke. Nema ništa važnije u svim našim zadaćama koje su nam date od toga da sačuvamo vjeru u našim srcima i da to prenosimo našem potomstvu, da odnjegujemo vrijednosti u porodicama. Poslije porodice naša snaga je u našem džematu. Ovaj džemat se dugo razvijao i razvio se u jedan stabilan džemat. Zahvaljujemo se džematskom odboru, našim džematlijama i našim imamima koji su se opredijelili za tešku misiju imameta. Često je za ono što izgleda jednostavno potrebna velika odgovornost. Teška je misija imama i muallima, kazao je muftija Fazlović.

Mevludski program su izveli imami ovog medžlisa te su uručene vakufname vakifima: Esad Zahirović, Mehmed Buljubašić, Elektring Malešići-Edin Hankušić, Euro Galant Gračanica-Aldin Smajlović, Husejn Šakušić, Kadir Memić, Kemal Delić, Ramo Šakušić, Aldin Hankušić, rahmetli Smajo Duraković, Omer Okić, Semija Okić i Selmira Duraković.

Posebno priznanje i zahvalnicu, te hediju odlazak na Umru, muftija Vahid-ef. Fazlović i predsjednik džematskog odbora Senad Hankušić uručili su Omeru Memiću. Kako je kazao imam džemata Golaći Hamdija-ef. Islamović Omer je mladić koji se nesebično trudi ulažući svoje vrijeme i sredstva da doprinese boljem radu džemata Golaći.

Glavni imam Smajo-ef. Mustafić je u svome obraćanju posebno istakao važnost zajedništva, te je pohvalio organiziranost ovog džemata, njihove aktivnosti i vrijednu omladinu.

Džemat Golaći je jedan od dva džemata koji se nalazi u Mjesnoj zajednici Malešići. nedaleko od Gračanice. U proteklom periodu ovaj džemat je mnogo učinio na unaprjeđenju infrastrukture. Proširena je vakufska kuća, uređeno mezarja te je započeto i uređivanje musale. Unutrašnjost džamije je renovirana, te su nabavljena sva potrebna tehnička pomagala za uređenje mektepske učionice. Svojim sredstvima ove projekte su podržali džematlije džemata Golaći a posebno vrijedan rad i zalaganje pokazali su mutevelija i članovi džematskog odbora. U ovom džematu se organiziraju takmičenja u mektebskoj pouci na nivou džemata, izleti i ekskurzije za polaznike mektepske pouke, edukativni programi za džematlije, druženja i radionice. Pored priznanja i hedije za svršenike fakulteta iz ovog džemata, već četiri godine se obezbjeđuje i nekoliko stipendija za učenike u Podrinju.