U nedjelju, 08. februara, upriličena je završna aktivnost jednomjesečne mevludske manifestacije „Stopama Poslanika a.s.“ koju je organizovao Medžlis Islamske zajednice Tuzla.

Program je započeo podne-namazom u Čaršijskoj džamiji, nakon toga je uslijedilo proglašenje najbolji literarnih radova na temu „Stopama Poslanika a.s.“ koju su pisali učenici tuzlanskih mekteba. Najbolji literarni rad ove godine napisala je Mehmedćehajić Maida (Turali-begova džamija). Drugo mjesto je pripalo Berbić Merjemi (mekteb Irac) a treće Husić Amni (Moluška džamija).

maida mc

Najboljim na konkursu su uručene vrijedne novčane nagrade. Ovom prilikom su uručene nagrade i polaznicima mekteba koji su pokazali najbolje poznavanje knjige „Vjerovjesnik Muhammed a.s.“ . Za 10 najboljih su, također, obezbjeđene novčane nagrade.

Učenicima i učenicama tuzlanskih mekteba koji su bili najbolji na pomenutom konkursu i takmičenju nagrade i diplome su uručili predsjednik Medžlisa Tuzla, Hasan-ef. Spahić i glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Prigodan program i nekoliko ilahija izveli su članovi hora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, “Gazi Turali-beg”.

Nakon programa u Čaršijskoj džamiji uslijedilo je sad već tradicionalno druženje na Trgu Slobode uz kahvu i halvu, a najmlađi posjetioci su bili počašćeni toplom čokoladom.

Kahva se pripremala u velikim džezvama koje su u vlasništvu džemata Moluhe i džamije Kralj Abdullah. Miris kahve se širio centralnim trgom a svi posjetioci su bez obzira na nešto niže temperature uživali u bosanskoj kahvi, halvi i ugodnom razgovoru s prijateljima i poznanicima koji su odlučili da ovu nedjelju provedu uz kahvu i ovo mevludsko druženje.

kahva

Više fotografija možete pogledati ovdje.

(miztuzla.com)