U ponedjeljak i utorak, posljednjeg dana mjeseca februara i prvog dana mjeseca marta (28.2. i 1.3.), organizacijom kulturno-vjerskih programa u Kalesiji je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH je počelo 28. februara otvaranjem izložbe u JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija ”Stara i rijetka periodika”, autora Jusufa Džafića, uposlenika Biblioteke ”Behram-beg”.

U Čaršijskoj džamiji proučen je tevhid i poklonjena hatma pred duše šehida.

Kalesijski učenici su recitovanjem pjesama istakli ljepotu jedine nam domovine. O 1. martu – Danu nezavisnosti BiH govorio je profesor dr. Izet Šabotić. Brojne delegacije su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na šehidskom spomen obilježju ispred Općine prisjetili se jednog od najznačajnijih datuma u povijesti BiH.

Drugog dana obilježavanja Dana nezavisnosti na šehidskom mezarju u Kalesiji Gornjoj proučena je hatma-dova i poklonjena hatma pred duše šehida. Vjerskom programu su prisustvovali članovi šehidskih porodica, predstavnici Medžlisa IZ Zvornik i Kalesija, članovi Mreže mladih Gradačac i Kalesija, članovi udruženja Trik Kalesija. Hatmu pred duše šehida proučile su članice Asocijacije žena Medžlisa IZ Kalesija.

Kulturno-vjerski program nastavljen je “Pohodom na Vis”, brdu iznad Kalesije sa kojeg se vidi Sprečanska dolina. U “Pohodu na Vis” su učestvovali gosti iz Gradačca, članovi Mreže mladih, članovi boračkih udruženja sa prostora Kalesije, kao i mnogi drugi koji su na taj način željeli dati doprinos obilježavanju značajnog datuma. Na brdu Vis prisutnima su se obratili gosp. Mujo Tosunbegović, šef kabineta načelnika općine Kalesija, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija Muharem-ef. Mešanović, a prof. dr. Sead Selimović održao je prigodan historijski čas o važnosti 1. marta kao dana obnavljanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH završeno je održavanjem Svečane akademije u BKC-u “Alija Izetbegović” Kalesija, u okviru koje su proglašeni pobjednici i predstavljeni najbolji radovi po Javnom pozivu za izbor najbolje fotografije i videa u okviru projekta “Draga moja Bosna i Hercegovina”.