U nedjelju, 1. augusta 2021. godine, u džematu Hrasno Gornje, MIZ Kalesija, održana je svečanost povodom završetka radova na vakufskim objektima.

Džematlije džemata Hrasno Gornje su prije dvije godine pokrenule akciju renoviranja vakufskih objekata; džamije, vakufske kuće i šehidskog spomen obilježja. U mjesecu augustu 2019. godine započelo se sa građevinskim radovima, prvo na džamiji na kojoj je crijepni krov zamijenjen kupolom. Detaljno je renoviran i vakufski stambeni objekat, te je izvršena adaptacija i renoviranje šehidskog spomen obilježja.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio imam džemata Hrasno Gornje Mirsad-ef. Sakić, koji je u svom obraćanju govorio o historijatu džemata, aktivnostima u protekle dvije godine i zalaganju vrijednih džematlija na izgradnji vakufske infrastrukture.

Svečanosti u džematu Hrasno Gornje prisustvovali su izaslanik muftije tuzlanskog dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog i glavni imam Medžlisa IZ Kalesija Muharem-ef. Mešanović.

Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija čestitao je džematlijama džemata Hrasno Gornje na njihovom uspjehu uz želje da i u narednom periodu nastave sa aktivnostima.

Dr. Mensur-ef. Husić održao je prigodno predavanje u kojem je govorio o bitnosti vjere u životu čovjeka. “Najveće bogatstvo koje čovjek može imati u životu jeste vjera. Ona mu daje smisao njegovog života i usmjerava ga putevima dobra i podučava moralu i vrijednostima”, kazao je između ostalog dr. Husić.

Svečanost je završena učenjem dove koju je proučio Bilal-ef. Hodžić, džematlija džemata Hrasno Gornje koji živi i radi u Njemačkoj i prigodnim kraćim programom ispred renoviranog šehidskog spomen obilježja.