Mevludska svečanost povodom Nove 1444. godine po Hidžri održana je u kalesijskom povratničkom džematu Šeher, a u okviru manifestacije “Dani povratka”.

Na početku mevludskog programa Rijad-ef. Sakić podsjetio je da je prije 12 godina u džematu Šeher, zadnjeg julskog vikenda, svečano i otvorena novosagrađena džamija.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kalesija Muhare-ef. Mešanović, u svom govoru podsjetio je na važnost Hidžre kao prekretnice u povijesti islama, te je uputio prigodnu poruku povodom nastupa Nove hidžretske godine.

Imami Medžlisa Kalesija izveli su prigodan mevludski program, a gost predavač na svečanosti bio je Elvir-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Bratunac.

U svom predavanju Elvir-ef. je istakao nekoliko bitnih poruka Hidžre kazavši da su ljudi, konstantno kroz vrijeme, činili hidžre i iseljavali se iz svojih domova u potrazi za sigurnim mjestima.

– Danas, od ukupnog broja onih koji su napustili svoje domove, preko 90% su muslimani, što jasno govori u kakvom je stanju Ummet – kazao je Elvir-ef. Hodžić.