U četvrtak, 26. januara 2023. godine u prostorijama Medžlisa IZ Kladanj održan je radni sastanak i razmatrana inicijativa za osnivanje i pokretanje Mekteba za predškolski uzrast.

Glavni imam Asim-ef. Esmić i imami čaršijskih džemata Džemal-ef. Hatamleh i Enis-ef. Hodžić razgovarali su o načinu implementacije ovog vrijednog projekta.

“S obzirom da u čaršijskim džematima živi znatan broj djece uzrasta od četiri do šest godina, želimo da ponudimo roditeljima da njihova djeca kroz igru uče o islamu u samom početku njihovog života. Opredijeljeni smo da na taj način napravimo bolje preduslove za kvalitetan mekteb koji će polučiti zdravo odrastanje djece i njihovu ljepšu budućnost”, istakao je glavni imam Esmić.

Dogovoreno je da se Mekteb za predškolski uzrast održava dva dana u sedmici, petkom i subotom, u popodnevnim satima u prostorijama Mekteba kod Hadim Ali-pašine džamije. Mekteb će sa radom početi u petak, 3. februara. Za koordinatora ovog projekta imenovan je Džemal-ef. Hatamleh, imam džemata Hadim Ali-pašine džamije. Koordinatoru će u radu pomoći Alisa Mašić i Ajna Hatamleh, polaznice halke za mlade, koje su prisustvovale ovom sastanku.

Mekteb za predškolski uzrast će djeci ponuditi kvalitetan i zanimljiv sadržaj kroz igru i druge kreativne aktivnosti.

“Imamo sve tehničke preduslove za kvalitetan mekteb. Bez materijalnih troškova nudimo našim džematlijama da njihova djeca borave i uče o našoj vjeri. Iskreno se nadam da će našu želju prepoznati i da će nam biti podrška u ovom hajru i svoju djecu upisati u mekteb”, rekao je koordinator ovog projekta Džemal-ef. Hatamleh.