Ovih dana se intenzivno odvijaju poljoprivredni radovi na vakufskoj parceli na području Medžlisa Islamske zajednice Orašje. Radi se o površini većoj od 5 hektara, a gdje su u proteklom mjesecu sa 2 hektara skinuti usjevi pšenice. Godina nije bila rekordna po prinosu, ali je kvaliteta bila jako dobra – kaže predsjednik Medžlisa Mirsad Arnautalić za Preporod.info.

– Trenutno ubiremo i plasiramo jagodičasto i bobičasto voće, i to ribizle, maline, kupine i branje aronije. Svakodnevno se vrši branje i distribucija konzumne ribizle, maline i kupine, dok se ovih dana završava branje aronije. Godina zbog svojih vremenskih prilika i nije najpovoljnija za maline i kupine, ali je prinos sasvim solidan, dok za aroniju godina je jedna od boljih – kaže Arnautalić.

U MIZ Orašje branje aronije, kao najzastupljenije kulture na plantaži vrši se mašinski, a što uveliko olakšava poslove oko iste. S obzirom da su prinosi jako dobri, veći dio je ugovoren za otkup, kaže predsjednik Medžlisa.

– Dio prinosa biće pretvoren u sok od aronije, kao i prethodnih godina. S obzirom na stanje na tržištu i veliku konkurenciju iz uvoza, cijena aronije nije velika, ali na količine koje se mjere u tonama, ipak trebamo biti zadovoljni – pojašnjava Arnautalić.

Medžlis Islamske zajednice Orašje, sa svojim jedinim džematom, već godinama radi na oplemenjivanju vakufskih parcela, u čemu je uveliko uspio, jer do sada zemlja koja je godina bila samo teret i neobrađena, sada je postala u cijelosti obrađena i oplemenjena. Predsjednik Medžlisa ove aktivnosti izdvaja samo kao dio niza dugoročnih projekata koje je pokrenuo Medžlis Islamske zajednice Orašje.

(Preporod.info)