U procesu stručnog nadzora rada nastavnika islamske vjeronauke u OŠ “Devetak” koji su obavili dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove Muftijstva tuzlanskog i Zijad-ef. Vehabović, glavni imam MIZ Puračić ustanovljeno je potreba za nastavnim sredstvima i pomagalima, kako bi se nastavnicima  islamske vjeronauke i učiteljima u ovoj školi olakšala realizacija nastavnog procesa.

Nakon uvida, članovi komisije su dali prijedlog da imam ovog džemata Edin Bekir-ef. Avdibašić inicira aktivnosti džematskog odbora i džematlija džemata Devetak na planu nabavke televizora za učionice u ovoj školi. Inicijativa je dala veoma brzo rezultate,  tako da je u petak,  15. decembra 2023. godine, izvršena zvanična dodjela četiri Smart TV uređaja. Sredstva za kupovinu uređaja obezbijedile su džematlije džemata Devetak.

Zvaničnoj dodjeli su prisustvovali su dr. Mensur ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, Zijad ef. Vehabović glavni imam MIZ Puračić, Jasmin Osmanović, direktor škole i  Edin Bekir-ef. Avdibašić, imam džemata Devetak.

Dr. Mensur-ef. Husić je ovom prilikom istakao da su odgoj i obrazovanje naše djece naša primarna obaveza.

“Rezultati našeg rada će se vidjeti u budućnosti. Naše džamije, mektebi, škole i bolnice zavređuju da budu na najvećem nivou opremljenosti. Vrijeme u kojem živimo zahtijeva mnogo više truda i inovacija u našem odgojno-obrazovnom pozivu. Džematlije ovog džemata, zajedno sa svojim imamom Edin Bekir-ef. pokazale su da razumju značaj obrazovanja u životu mladih. Solidarisali su se i učenicima i učiteljima ove škole osigurali potrebna multimedijalna nastavna pomagala. Ovo je veliko dobro i pokazatelj snage zajedništva, snage džemata. Mladi su naša snaga. Ambijent u kojem usvajaju gradivo nije nevažan. Zahvaljujemo se džematlijama džemata Devetak koji su  učestvovale u ovom hairli poslu, zajedno sa svojim imamom Edin Bekir-ef. i džematskim odborom”, istakao je dr. Husić.

Glavni imam MIZ Puračić  Zijad-ef. Vehabović je istakao da je ova aktivnost pokazatelj pozitivne saradnje koju imamo sa našim školama.

“U prilici smo da unaprijedimo uvjete izvođenja nastave islamske vjeronauke i drugih predmeta u našim školama. Edin Bekir-ef. Avdibašić je novi imam ovog džemata, koji je sa džematskim odborom i džematlijama pokazao da razumije potrebe naše djece. Ovaj aktivizam je za svaku pohvalu. Naš imperativ je da činimo dobro. U našim mektebima smo postigli zavidne nivoe opremljenosti. U stanju smo da pružimo podršku našim školama. U ovom džematu se veoma uspješno odvija mektepska pouka kojom je obuhvaćeno preko 95% učenika osnovne škole”, kazao je glavni imam Vehabović.