U džematu Huremi, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Srebrenik večeras je održan mevludski program, u okviru svečanosti otvorenja novoizgrađene džamije u ovom džematu.

Gost predavač ovom prilikom bio je dr. Sead-ef. Seljubac, koji je prisutne podsjetio na značaj svijesti o našem vjerničkom identitetu.

– Posebno mladi putuju širom svijeta za nafakom ili nekim drugim potrebama. Jako je važno da taj dio svoga bića, svoga identiteta nose s ponosom, da prezentuju svoju pripadnost ummetu Poslanika, a.s., da budu dosljedni sljedbenici naše lijepe i čestite vjere i srednjeg puta istine. Ono što je posebno opasno, jeste kad se musliman počne stiditi svoje vjere, smatrajući da su sve druge vrijednosti, koje su zapravo nevrijednosti, preče i bolje nego življenje vlastite vjere. On boljeg okrilja i zaštite nema, njegova svijest o tome je za njega presudna. Allah će dati, živjet će islam do sudnjeg dana, a hoćemo li mi biti muslimani, to je do nas.

Stoga je važno i da ste vi prepoznali potrebu da imate jedan ovakav prostor, u kome ćete Allahu dignuti ruke i pasti na sedždu – kazao je dr. Seljubac.

On je vjernike podsjetio i da su “svi naši nemari na Božijem putu poznati Bogu dragom, a mi nesvjesni pravimo greške misleći da nas to neće koštati”.

– Sve naše odluke, previranja i kolebanja, poznata su našem Gospodaru, toga moramo biti svjesni – kazao je dr. Seljubac.

Također, naglasio je da nas povijesni trenuci iz života Poslanika Muhameda, a.s., uče kako da postupamo.

– Muhamed, a.s., više nije među živima, na način na koji mi to očekujemo, ali i dalje imamo komunikaciju s njim, samo ako smo svjesni šta je nama Poslanik kao učitelj i kao vodič, s Allahovim izunom – kazao je, između ostalog, dr. Seljubac.