Svečano potpisivanje ugovora sa stipendistima Fonda za stipendiranje učenika i studenata Medžlisa Islamske zajednice Tuzla upriličeno je 15. februara 2023. godine, u okviru programa obilježavanja Dana Medžlisa Tuzla, u Centru za mlade Tušanj.

Fonda za stipendiranje dodijelio je 40 stipendija ove školske godine, od toga 19 za učenike osnovnih škola, 13 za učenike srednje škole i osam stipendija za studente.

Radost ovog svečanog događaja sa stipendistima podijelili su glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, sekretar Medžlisa Tuzla Mersad Pašić i predsjednik Komisije Fonda za stipendiranje Dženan-ef. Sinanović. Ugovore je ovogodišnjim stipendistima uručio glavni imam hafiz Huskanović.

Glavni tuzlanski imam Huskanović je istakao radost što iz godine u godinu Medžlis Tuzla istrajava u projektima poput ovog, koji za cilj imaju podršku obrazovanju, kao i našoj djeci i njihovim porodicama na tom putu. Prisjećajući se vakifa Gazi Turali-bega, glavni imam Huskanović je kazao da se na ovakav način pokušava makar malo biti na tragu ovog velikog vakifa koji je Tuzli dao toliko mnogo. Danas je najviše poznata njegova džamija, ali je on tada ostavio i toliko vakufa , te je stavio akcenat na mnoge stvari, posebno na obrazovanje. Još u to vrijeme je otvorio mekteb za djevojčice, što znači da su naši velikani i tada imali široke poglede. Mi podržavamo na ovakav način, makar on bio i skroman, vaše školovanje u nadi da će vam ova podrška biti značajna i da ćemo svi mi biti na tragu dobra koje je činio Gazi Turali-beg, dodao je hafiz Huskanović, uz čestitku svima koji su postali ovogodišnji stipendisti.

Dobitnica ovogodišnje stipendije je i učenica četvrtog razreda Gimanzije „Ismet Mujezinović“ Amna Hasić.

– Kao stipendista zahvalila bih se Medžlisu Islamske zajednice Tuzla što svake godine organizuju ovaj konkurs. Smatram da je stipendija podstrek za sve učenike i studente, drugim riječima “vjetar u leđa” na putu sticanja znanja. Ona je zasigurno odlična nagrada za naporan rad i zalaganje tokom cijele godine, te motivacija za dalji napredak, kazala je Amna.

Kao i prethodnih godina Komisija Fonda za stipendiranje razmatrala je sve pristigle prijave. Pri odabiru kandidata prioritet za odabir stipendista imali su učenici i studenti sa najboljim prosjekom, oni sa slabijim socijalnim statusom i oni koji žive u višečlanim porodicama u kojima nema stalno zaposlenih.

Ukupna sredstava namijenjena za stipendije u ovoj školskoj godini iznose oko 15.000 KM. Osnovni fond iz kojeg se finansira sam Fond za stipendije su izdvajanja uposlenika Medžlisa IZ Tuzla u prvom redu, potom vakifa i džematlija sa ovog područja.

U preteklih 11 godina kroz ovaj i slične projekte stipendirano je oko 500 učenika i studenata, što s pravom ovaj projekat čini jednim od najvažnijih projekata Medžlisa Tuzla.

Potpisivanje ugovora je jedna od aktivnosti programa obilježavanja Dana Medžlisa Tuzla, a potpisivanje je simbolično upriličeno na dan kada je 1572. godine Gazi Turali-begova vakufnama upisana u registar šerijatskog suda u Čačku.