Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Tuzla će sutra potpisati ugovore sa stipendistima, učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima. Ukupno će biti podjeljeno 28 stipendija, a za ovu godinu u ovu svrhu MIZ Tuzla je izdvojio 18.000 KM. Ove godine iznos stipendija je povećan, mjesečna stipendija za učenike osnovnih škola iznosi 80 KM, učenike srednjih škola 100 KM, a za studente iznosi 130 KM.

– Još od osnivanja Fonda za stipendiranje 2011. godine osnovni fond iz kojeg se obezbjeđuju sredstva namjenjena za stipendiranje učenika i studenata jesu redovna mjesečna izdvajanja imama i uposlenika Medžlisa. Dio sredstava za stipendiranje obezbijede vakifi iz naših džemata, a u finansiranju Fonda učestvuju i naše džematlije putem sergije koja se organizira dva puta godišnje – kaže za Preporod.info Mumin-ef. Mumić, predsjednik Komisije Fonda za stipendiranje.

Mumić ističe da uloga Islamske zajednice u cjelini, u njenoj misiji i angažmanu, odavno prevazilazi organizaciju vjerskog života u džamijama.

– Njena uloga i značaj u društvu manifestira se na mnogo širem polju, gdje Islamska zajednica, pa tako i Medžlis Tuzla, organizira edukativne, rekreativne, humanitarne programe i akcije, te druge vidove socijalne podrške. Jedan od takvih programa, kojeg smatramo značajnim, jeste i stipendiranje učenika i studenata sa područja Medžlisa Tuzla i iz povratničkih mjesta našeg Podrinja – govori Mumić.

Stipendiranjem su obuhvaćeni daroviti i vrijedni učenici kao i učenici težeg socijalnog statusa. U MIZ Tuzla smatraju da ovim kategorijama stipendija olakšava njihovo školovanje, naročito u ovom periodu općih poskupljenja autobuskih karata, školskog i drugog materijala i sredstava potrebnih za školovanje.

Kao i prošlih godina jedan dio stipendija predviđen je za učenike i studente iz Podrinja, jer, kako kažu, opće stanje povratnika u lijepo Podrinje je teško i naši povratnici susreću se sa mnogim izazovima.

– Često su ti problemi egzistencijalne prirode i tiču se obezbjeđenja osnovnih materijalnih sredstava za život. Posljedica općeg stanja u kome se nalaze naši povratnici je i problem osiguravanja sredstava potrebnih za školovanje. Svjestan poteškoća s kojima se susreću Bošnjaci u Podrinju, Izvršni odbor Medžlisa IZ Tuzla je, na prijedlog glavnog imama hafiza Ahmeda Huskanovića, donio odluku o stalnom stipendiranju četvero učenika iz povratničkih mjesta. Nadamo se da se ovim stipendiranjem ostvaruje nijet i namjera Medžlisa, te da se bar malo učenicima i njihovim roditeljima olakšava osiguravanje neophodnih školskih sredstava – kaže na kraju Mumić.