Članice Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Živinice šiju zaštitine maske za službenike, imame i mujezine Medžlisa Živinice, dok će preostale besplatno podijeliti onima kojima su potrebne, pogotovo starijim džematlijama.

– Pojavom pandemije koronavirusa, nastala je velika potražnja za zaštitnim maskama. Teško ih je naći u slobodnoj prodaji, nema ih ni u apotekama, a problema prilikom nabavke medicinske opreme imaju i zdravstvene ustanove, zbog čega smo se odlučile same nešto konlretno učiniti – kaže koordinaotorica živiničkog Odjela za brak i porodicu Amra Hamidović.

Pridržavajući se uputa nadležnih državnih organa za suzbijanje širenja koronavirusa, a poštujući i instrukcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini većina medžlisa pristupila je organizaciji i realizaciji aktivnosti koje su značajne za periodu u kojem se nalazimo.

Članice Odjela su određeni broj maski uručile službenicima, imamima i mujezinima Medžlisa Živinice, dok će preostale pripremljene maske besplatno podijeliti onima kojima su potrebne, pogotovo starijim džematlijama.

Prema riječima koordinaotorice Amre Hamidović, nastaviće izrađivati maske pa planiraju određeni broj zaštitnih maski uručiti djeci i roditeljima Centra za djecu sa višestrukim smetanjama “Vrati mi osmijeh”, kao i za potrebe uposlenika Doma zdravlja u Živinicama.

Koordinatorice u svojim mjestima posjećuju starije i bolesne džematlijke, pružaju podršku i pomoć u skladu sa svojim mogućnostima, zajedno sa imamima u živničkim džematima i članovima Mreže mladih, navodi Hamidović.