Biblioteka ”Behram-beg” je povodom trideset godina svog rada i postojanja 13. 09. 2023. godine organizovala književnu večer pod simboličnim naslovom ”Mlada bosanskohercegovačka lirika” na kojoj su učešće uzeli savremeni autori/ce: Melida Travančić, Ernad Osmić, Sead Husić, Armina Šarić i Dženita Memić.

Na početku se prigodnim riječima obratio direktor Biblioteke Admir Muratović, koji je pozdravio prisutne, poželio im dobrodošlicu te se ovom prilikom zahvalio Fondaciji za izdavaštvo Sarajevo, koji su podržali ovaj projekat.

Mlade bosanskohercegovačke pjesnikinje Armina Šarić i Dženita Memić istakle su zadovoljstvo da se na ovaj način predstave tuzlanskoj publici.

S druge strane, Ernad Osmić se u svom obraćanju dotakao fenomena čitanja, koji je sastavni dio njegova života, dok je Melida Travančić, pored svog lirskog predstavljanja, govorila o naučnoj opservaciji i refleskijama Gavrila Principa u književnosti. Svako od autora/ca je čitao pjesme kako iz knjiga tako i iz novih rukopisa, koji će uskoro biti objavljeni.

Sead Husić je moderirao književnu večer, ali se ovom prilikom publici i na književan način predstavio. U muzičkom dijelu nastupio je Emrah Suljić, učenik i član Hora Behram-begove medrese.