Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Tuzla (džemati Džamija “Zlatnih ljiljana”, Grabovica, Bijela džamija, Svijetla džamija, Sepetari, Gazi Turali-begova džamija, Donji Čaklovići, džamija “Tevba” i Džamija “Šejh Mehmed-ef. Hafizović”) u nedelju 6. februara 2022. godine organizirala je jednodnevni izlet na Vlašić.

Bila je ovo prilika za zajedničko druženje, skijanje, sankanje i ugodan rekreativni dan na jednoj od najljepših planina u Bosni i Hercegovini. Druženje na Vlašiću trajalo je do popodnevnih sati, a u povratku prema Tuzli, organizirana je posjeta mjestu Ahmići.

Poslije obavljenog namaza mladima se obratio imam džemata Ahmići Mahir-ef. Husić. Efendija Husić je u spomen sobi, održao kratko predavanje o događanjima u ovom mjestu na dan 16.04.1993. godine, kada je, od strane snaga Hrvatskog vijeća odbrane ubijeno 116 civila. Ispred obnovljene džamije u Ahmićima, koja je bila porušena tokom agresije, izgrađeno je spomen – obilježje sa imenima svih 116 ubijenih. Od tih 116 šehida njih 44 su iz jedne porodice, porodice Ahmić. Najmlađa žrtva je imala samo tri mjeseca, a još deset žrtava su bila djeca mlađa od 18 godina. Prema riječima imama Husića neke porodice su potpuno istrijebljene i danas u Ahmićima nema nikog iz tih porodica. Takav slučaj je sa porodicom Salkić i nekim drugim porodicama.

Mnogi članovi tuzlanske Mreže mladih su prvi put posjetili Ahmiće.