Mreža mladih i Odjel za družtvenu brigu Muftijstva tuzlanskog u četvrtak, 12. oktobra 2023. godine, realizirali su akciju darivanja krvi.

Akcija je organizirana u saradnji s Poliklinikom za transfuziologiju Univerzitetsko-kliničkog centra a odražna je u Centru za mlade u Tuzli. O njenoj uspješnoj realizaciji brinuli su koordinator za rad s mladima hafiz Abdullah Kapo, koordinator za društvenu brigu Mumin-ef. Mumić, te koordinatori medžlisa.

Mreža mladih Medžlisa IZ Srebrenik i ovoga puta se odazvala pozivu da učestvuju u ovom značajnom projektu.

– Zahvalni smo Gospodaru svjetova na blagodati zdravlja, na islamskom odgoju, na blagodati poslanika Muhammeda, a.s., koji nas je poučio: “Najbolji ljudi su oni koji su najkorisniji ljudima.” U tom smislu mi danas činimo veliko dobročinstvo darujući dragocjenu tečnost koja život znači i koja biva uzrokom da se nečiji život sačuva. A ljudski život je nešto što je sveto. Na ovakav način nastojimo kod mladih osoba izgraditi osjećaj za dobročinstvo i društvenu odgovornost, želimo im skrenuti pažnju da bi svaki čovjek trebao iskoristiti svoje zdravlje i svoje vrijeme za činjenje dobra, kazao je koordinator Mreže mladih Medžlisa IZ Srebrenik Emir-ef. Brašnjić.

Pozivu da daruju krv odazvali su se mladi iz medžlisa s područja Muftiluka tuzlanskog, srednjoškolci i studenti iz Tuzle, te polaznici projekta Mreže mladih “Putevi dobra”.

Aldin Mehmedović, student Mašinskog fakulteta u Tuzli, jedan je od darovatelja krvi.

– Darivanje krvi je čin humanosti i saosjećanja prema drugim ljudima. To je nesebičan čin koji ima sposobnost da spasi živote i pomogne onima koji se suočavaju sa zdravstvenim izazovima. Potrebno je izdvojiti 15tak minuta svog vremena za ovaj čin humanosti i ljubaznosti. Za nas je ovo samo trenutak dok za nekoga može značiti bolji i zdraviji život, kaže Mehmedović.