Omladina tuzlanskih džemata Vrpače, Kraljeva džamija, Brčanska Malta, Hadžijska džamija i Solina posjetili su u subotu 12. juna 2021. godine Potočare i Srebrenicu. Grupu omladinaca predvodili imami hafiz Ahmed-ef. Rahmanović, hafiz Ismail-ef. Fazlović i Adnan-ef. Šumar.

Početak posjete obilježio je boravak u Memorijalnom Centru Potočari, gdje su mladi imali priliku saslušati najvažnije informacije o genocidu nad Bošnjacima u julu 1995. godine. Kroz Muzej Memorijalnog centra vodič im je bio jedan od kustosa Centra. Mladi su, također, imali priliku pogledati dokumentarni film o stradanjima Bošnjaka tokom Agresije. Posjeta Potočarima je završena učenjem Jasini-šerifa šehidima mezarja u Potočarima.

Nakon toga, mladi su se uputili prema Srebrenici gdje su se u Čaršijskoj džamiji sastali sa glavnim imamom Medžlisa Srebrenica Damir-ef. Peštalićem, te sa imamom te džamije Ahmed-ef. Hrustanovićem. Damir-ef. je prisutnima održao prigodno predavanje u kojem je govorio o životu u Srebrenici ranije i sada. Naglasio je važnost očuvanja sjećanja i posjeta Srebrenici, s posebnim akcentom na naše mlađe naraštaje. Glavni imam Peštalić se zahvalio omladincima za njihov dolazak i posjetu ovom gradu.

Članove Mreže mladih Vojnog muftijstva posjetili su Srebrenicu u petak, 18. juna 2021. godine. Sedamdeset članova je uz podršku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a u organizaciji Vojnog muftijstva, doputovalo u Potočare sa simboličnom porukom na majicama “Dođi i posvjedoči”. Tokom putovanja koordinator Mreže mladih bataljonski imam Adnan-ef. Kovačević je sa ostalim članovima proučio Jasini-šerif, kojeg su vojni imami poklonili pred duše šehida Srebrenice i cijele Bosne i Hercegovine pred džuma-namaz. Nakon džume, ovi mladi ljudi posjetili su muzej Memorijalnog centra i podrobnije se upoznali sa razmjerima počinjenog zločina. Članovi Mreže su posjetili i grad Srebrenicu i Čaršijsku džamiju, gdje im se obratio glavni imam MIZ Srebrenica, Damir-ef. Peštalić.