Na području Medžlisa IZ-e Kladanj, kao i na području drugih medžlisa, ramazanske aktivnosti omladine realizovane su u skladu sa mogućnostima s obzirom na vanredno stanje. Mladi su i u ovom teškom vremenu pokazali nesebično zalaganje, požrtvovanost i želju da budu od pomoći ljudima u stanju potrebe.

Članovi Mreže mladih Medžlisa IZ-e Kladanj učestvovali su u predramazanskom čišćenju džamija, harema i mezarja u svojim džematima, te su posjetili džematlije, podjelili vaktije i zaštitne maske. Pomogli su i pri realizaciji svih preporuka IZ-e i nadležnih organa prilikom ublažavanja mjera i ponovnom dolasku džematlija na dnevne namaze i džuma-namaz. Od početka pandemije bili su na usluzi u svojim džematima, te su se stavili na raspolaganje za nabavku osnovnih životnih namirnica, kupovinu lijekova i sl.

“Pomažući tokom ovog vanrednog stanja naša omladina je mnogo naučila o važnosti naše brige o starijima i bolesnima. Korištenje društvenih mreža u održavanju kontakta i komunikacije sa mladima bilo je na najvišem nivou, te smo stalno komunicirali o mogućnosti popravljanja stanja i našeg zajedničkog djelovanja”, kaže koordinator Mreže mladih MIZ Kladanj Ammar-ef. Kovačević, ističući da su obišli i najstarije džematlije i roditelje šehida, te im dostavili iftar. Podijeljeno je pedesetak iftara, a posebnu vrijednost svemu tome daje činjenica da je iftare pripremala omladina.