Početak rada Behram-begove medrese u Tuzli veže se za 1626. godinu. To je čini najstarijom obrazovnom ustanovom u sjeveroistočnoj Bosni. Nažalost, nakon povratka sa zimskog raspusta 15. januara 1949. god., njeni učenici su obaviješteni da se rad škole obustavlja. Behram-begova medresa je s novim sjajem i poletom ponovo počela s radom 6. oktobra 1993. godine.

Već dugi niz godina Behram-begova medresa 6. oktobar obilježava kao Dan škole. Tako je bilo i ove godine. Svečanom programu koji su pripremili i izveli učenici i učenice, prisustvovao je muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, direktor dr. Ahmed Hatunić, profesori, odgajatelji i učenici.

Muftija Fazlović je uputio čestitku učenicima, profesorima i uposlenicima Behram-begove medrese povodom Dana škole i početka nove školske godine.

“Zahvalni smo Allahu, dž.š., što je svima nama koji smo danas u Behram-begovoj medresi, ali i mnogim generacijama desetljećima i stoljećima prije nas, dao čast i ponos da gradimo Behram-begovu medresu i da ona bude uspješna, ugledna i jedna od najboljih škola koje ima Islamska zajednica i naš narod. Behram-begova medresa je jedan od najvećih i najbolje organiziranih islamskih odgojno-obrazovnih centara koje smo do sada imali”, kazao je Muftija.

“Uz plemenitog vakifa Behram-bega, od njegovog vremena do danas, za to su zaslužni mnogi Bošnjaci i Bošnjakinje. Medrese su kao duhovni, kulturološki i civilizacijski fenomen, imale više važnih i prepoznatljivih razdoblja kroz cijelu povijest. Prije svega su važni njihovi korijeni koji se vezuju za prve Poslanikove, a.s., škole u Medini. Ponosni smo na nizamije i mustensarije iz jedanaestog i dvanaestog stoljeća, koje su osnivali naši najučeniji preci i ljudi koji su tada bili predvodnici u vlasti, sultani i veziri, a koje su preteče današnjih medresa. Veliki trud je uložen da se sačuva kontinuitet obrazovanja a simbol tog kontinuiteta kroz cijelu muslimansku povijest jeste medresa. Kao i drugi muslimanski narodi i Bošnjaci su ponosni na svoje medrese. Nije neosnovano kazati da se već dugo po svojim jasnim specifičnostima ističu naše medrese te se s posebnom pažnjom u našem vremenu može govoriti o bosanskoj medresi“, kazao je muftija Fazlović.

Podsjetio je da su još u četrnaestom stoljeću veliki učenjaci poput Ibn Halduna govorili o pomanjkanju odgoja i razvoju savremenih metodologija rada sa učenicima. Davno je to bilo kada su naši najučeniji i najmudriji prethodnici upozoravali da medrese ne smiju izgubiti nit odgoja u čemu je i naša trajna zadaća, kazao je Muftija.

“Naš veliki emanet je da čuvamo odgoj u našim medresama kao nezamjenjivi zalog na putu podizanja dobrih generacija našega naroda”, poručio je muftija Fazlović svim učenicima i muderrisima Behram-begove medrese.

Na svečanosti su uručena priznanja profesorima Edini Đedović i profesoru Edinu Brigiću za doprinos u radu Medrese. Priznanja za svoj rad u ovoj školi iz reda uposlenika Behram-begove medrese uručena su Asiji Delić i Nazi Salkić.

U svome obraćanju direktor Hatunić je istakao značajne uspjehe i postignuća učenika i učenica ove škole i njihovih profesora tokom protekle školske godine. Izrazio je nadu da će i ova školska godina biti izuzetno uspješna.

“Uspjeh dolazi predanim radom, trudom i zalaganjem i to je ono čemu želimo podučiti svakog učenika i učenicu Behram-begove medrese. Cilj nam je da oni ovdje nauče što više, steknu što bolje radne navike, imaju što bolje ocjene i rezultate svoga rada. Pred nama je nova školska godina i pred nama je jako mnogo posla. Mi koji smo u ulozi učitelja potrudit ćemo se da što više i što predanije radimo i na tom putu nećemo posustati”, kazao je direktor Hatunić.

Behram-begova medresa je ponosna na uspjehe koji su njeni učenici ostvarili tokom prošle školske godine, poručeno s ove svečanosti. Učenici i učenice su osvojili prva mjesta na brojnim kantonalnim takmičenjima, na federalnom takmičenju, te plasman na državnom i međunarodnom takmičenju. Na takmičenjima koje organizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini učenici ove škole su također osvojili prva mjesta, u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. U prošloj školskoj godini Behram-begova medresa je dobila i dvije hafize.

Kao i ranijih godina, na ovoj svečanosti su nagrađeni najbolji učenici i odjeljenja, proglašeni su rezultati literarnog konkursa i konkursa za najbolje uređenu učionicu.

Behram-begova medresa, koju u ovoj školskoj godini pohađa 526 učenika, svojim vrijednim radom i trudom promiče svjetlo znanja i upute, postavši prepoznatljivi simbol grada Tuzle i sjeveroistočne Bosne.